Συνταγή για παραδοσιακή καρπουζόπιτα - Δροσερό γλυκό με απλά υλικά

Συνταγή για παραδοσιακή καρπουζόπιτα - Δροσερό γλυκό με απλά υλικά
Photo by 煜翔 肖 on Unsplash

Αν δεν είναι αυτό το γλυκό του καλοκαιριού, τότε ποιο είναι;

Η καρπουζόπιτα ή καρπουζένια είναι μια κατ’ εξοχήν νησιώτικη και περισσότερο Κυκλαδίτικη πίτα.

Φολέγανδρος, Κίμωλος και Μήλος είναι τα νησιά που θα έχεις την δυνατότητα να την δοκιμάσεις σίγουρα!

Η καρπουζόπιτα θέλει την περιποίησή της παρότι είναι μια πανεύκολη παραδοσιακή πίτα!

Θέλει ένα πραγματικά νόστιμο καρπούζι, στα νησιά για παράδειγμα είναι ακόμη πιο πετυχημένη διότι τα καρπούζια είναι άνυδρα.

Θέλει να σπάσεις το καρπούζι με τα χέρια, να το στραγγίξεις με υπομονή και να βρεις την σωστή ισορροπία με το μέλι και την κανέλα.

Θέλει έναν σωστό χυλό, ρευστό, γι΄αυτό και ίσως κάθε φορά ανάλογα το καρπούζι πρέπει να προσθαφαιρέσεις αλεύρι, εκεί πάντα ζηλεύω τις παλιές νοικοκυρές που “δουλεύουν” με το μάτι!

Τέλος θέλει κομματάκια καρπούζι να τα νιώθεις, γιατί εκεί είναι και όλη η ουσία οπότε ξεχάσε κάθε πιθανή συνταγή που προτείνει πολτοποίηση του φρούτου είναι εντελώς λανθασμένη εκτέλεση!

Η καρπουζένια τρώγεται και ζεστή με λίγο πιο ρευστή υφή, όταν όμως κρυώσει καλά προτιμήστε να την βάλετε στο ψυγείο!

Προετοιμασία: 10'

Eκτέλεση: 1'

Υλικά

Για την καρπουζόπιτα:

  • 500 γρ. ψίχα από καρπούζι
  • 110 γρ. αλεύρι
  • 2,5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ. σ. μέλι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλή
  • λίγη κανέλα με το μάτι
  • λίγο σουσάμι με το μάτι

Βήματα

Για την καρπουζόπιτα:

  • Καθαρίζουμε το καρπούζι από τα σποράκια του και με το χέρι μας το σπάμε σε μικρά κομμάτια.
  • Αφήνουμε το καρπούζι να στραγγίξει σε τρυπητό, περίπου μια ώρα και προθερμαίνουμε τον φούρνο.
  • Ανακατεύουμε την ψίχα με το αλεύρι, τo ελαιόλαδο, το μέλι, την ζάχαρη και τέλος προσθέτουμε όση κανέλα μας αρέσει, χωρίς όμως να υπερβάλλουμε.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένο ταψί, το οποίο πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Η καρπουζένια πρέπει να έχει πάχος 1 δάχτυλο.
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και φουρνίζουμε. Ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις για περίπου 50-60 λεπτά.
  • Μόλις βγάλουμε την καρπουζόπιτα από τον φούρνο και όσο είναι καυτή απλώνουμε τις 2 κουταλιές μέλι στην επιφάνεια, αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ή το πίσω μέρος του κουταλιού. Πασπαλίζουμε με κανέλα προαιρετικά.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved