Κοροναϊός: Τι επιπτώσεις θα έχει στην ψυχολογία των παιδιών ο «εγκλεισμός» στο σπίτι;

Κοροναϊός: Τι επιπτώσεις θα έχει στην ψυχολογία των παιδιών ο «εγκλεισμός» στο σπίτι;

Κοροναϊός: Μπορεί να επηρεαστεί η ψυχολογία τους από αυτό τον «εγκλεισμό»;

Κοροναϊός: Τι επιπτώσεις θα έχει στην ψυχολογία των παιδιών ο «εγκλεισμός» στο σπίτι;

Όπου βρεθεί και όπου σταθεί κάποιος σήμερα το πλέον επίκαιρο θέμα που ανησυχεί μικρούς και ακόμα περισσότερο τους μεγαλύτερους είναι ο Κορωνοϊός. Όλα τα σχολεία κλειστά, οι σχολές, πολλά μαγαζιά και υπηρεσίες, ενώ η εργασία από το σπίτι αρχίζει και κερδίζει έδαφος – όπου υπάρχουν υποδομές. Άνθρωποι κυκλοφορούν με μάσκες – αν ανήκουν στους τυχερούς που βρήκαν και αγόρασαν κάποιες - ενώ και στη τηλεόραση και στα μέσα δικτύωσης, είναι ένα από τα δύο κύρια επίσης θέματα… Όπως και να το κάνουμε, πρόκειται για μία νέα κατάσταση που περνάει όλη η υφήλιος και μαζί και τα μικρά παιδιά. Ο νέος αυτός ιός έχει εισβάλλει στην ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, χωρίς να γνωρίζουμε – ακόμα τουλάχιστον – που θα οδηγήσει και πως και πότε θα περιοριστεί. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ανησυχία αυτή χρειάζεται και λογική αντιμετώπιση, όπως και υπακοή σε βασικούς κανόνες υγιεινής που θα μας προστατέψουν. Και οι μεγαλύτεροι μπορούμε να το καταλάβουμε, οι μικρότεροι όμως; Τα παιδιά που εισπράττουν όλη αυτή την ανησυχία;

Πώς θα μιλήσω στο παιδί μου; Τι πρέπει να του πω;

Πρώτα από όλα, μην προσπαθήσετε να κρύψετε από τα μικρά σας τι συμβαίνει – εκτός και αν είναι πολύ μικρά, εφόσον το βιώνουν και τα ίδια. Πότε άλλοτε έκλεισαν τα σχολεία σε καιρό μαθημάτων για τόσες μέρες; Μην υποτιμάμε λοιπόν τη νοημοσύνη τους, καθώς αν δεν τους μιλήσετε εσείς να ξέρετε πως αν δεν γνωρίσουν ήδη, θα φροντίσουν να μάθουν από άλλε πηγές και ίσως «ρουφήξουν» και περισσότερη ανησυχία και πανικό, βλέποντας πως οι γονείς-θεοί τους κρύβουν την αλήθεια!

koronaios paidia sto spiti 1

Μιλήστε τους για τον ιό:

Εξηγήστε τους με απλά λογάκια και χωρίς φανφάρες και τρομοκρατία τι ακριβώς είναι και ποιους ανθρώπους επηρεάζει κυρίως. Υπάρχουν και βιντεάκια επίσης ήδη στο διαδίκτυο που μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μαζί και απευθύνονται σε παιδιά.

Μιλήστε τους για την εξάπλωση του ιού και τους τρόπους προφύλαξης:

Όπως και εσείς, έτσι και τα παιδιά σας θα θέλουν να «ελέγξουν» τη κατάσταση και να μάθουν πως μπορούν να αμυνθούν προστατεύοντας τον εαυτό τους αλλά ενδεχομένως και μεγαλύτερους ανθρώπους, παππού και γιαγιά, θείους μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Δεν χρειάζεται να τα τρομάξετε, αναφέροντας ακριβώς ποιος ανήκει που, μπορείτε και επιβάλλεται όμως να τους εξηγήσετε πως στους παππούδες που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, το σώμα τους δεν λειτουργεί όπως ενός νεότερου ανθρώπου.

Επαναλάβετε και κάντε πρόβα στους κανόνες υγιεινής μαζί. Πλύντε τα χέρια σας, δείξτε του πώς να μάθει να καλύπτει το στόμα του όταν βήχει ή φτερνίζεται, να αποφύγει να πιάσει το πρόσωπό του, τι σαπούνια θα χρησιμοποιήσει, ποια μαντηλάκια, οινόπνευμα, κλπ., πως θα προφυλαχθεί γενικότερα. Μπορείτε να το κάνετε και σαν παιχνίδι για να «γράψει» ακόμα καλύτερα μέσα του.

Και αν κάποιος από εσάς αρρωστήσει;

Εξηγήστε τους πως δεν είναι τόσο επικίνδυνος ο ιός και πως θα γίνετε καλά, εφόσον η υγεία σας σε γενικές γραμμές δεν έχει προβλήματα. 

Κατά τα άλλα, ισχύουν οι κανόνες διαλόγου που έχουμε αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις που ένα παιδί χρειάζεται να ενημερωθεί, όπως ότι μιλάμε με απλά λόγια, δεν προσπαθούμε να το εντυπωσιάσουμε ή να το τρομάξουμε, λέμε αλήθειες, αν δεν γνωρίζουμε την απάντηση σε μία πιθανή ερώτηση λέμε πως θα ενημερωθούμε και μετά θα απαντήσουμε, κλπ. Καλό είναι επίσης, να δούμε τι γνωρίζει και το ίδιο και αν χρειάζεται να ανακατασκευάσουμε κάποιες από τις πληροφορίες που έχει. Τέλος, σημασία χρειάζεται να δώσουμε και στο πως νιώθει και το ίδιο, τι σκέψεις και συναισθήματα περνούν από το μυαλό και την καρδούλα του.

koronaios paidia sto spiti 3

Μπορεί να επηρεαστεί η ψυχολογία τους από αυτό τον «εγκλεισμό»;

Τα παιδιά προσαρμόζονται εύκολα σε καταστάσεις, για την ακρίβεια, πολύ πιο εύκολα από όλους μας. Από εσάς εξαρτάται όμως αν θα κάνετε την κατάσταση πιο εύκολη ή δύσκολη, ανάλογα με τη δική σας στάση και αντιμετώπιση. Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά έχουν πολύ ευαίσθητες κεραίες και αντιλαμβάνονται αυτό που εσείς ίσως θέλετε να κρύψετε: την ανησυχία σας, τον προβληματισμό σας. Αν τους έχετε μιλήσει όπως προανέφερα και εξηγήσει, τότε δεν θα υπάρξουν σημάδια στην παιδική ψυχή. Αν όμως τα τρομάξετε και τα βάλετε σε κατάσταση πανικού, τότε θα βιώσουν και αυτά συνθήκες κρίσης που είναι πιθανό να τα επηρεάσουν.

Ήδη μέσα από έρευνα που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό τώρα τον Φεβρουάριο, διαπιστώθηκε πως άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα είναι πιθανό να παρουσιάσουν διαταραχή μετατραυματικού στρες, σύγχυση και θυμό αλλά και να είναι ευάλωτοι και σε άλλα τραυματικά γεγονότα. Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να πυροδοτηθεί από τη αντίδραση στα αγχογόνα ερεθίσματα, το φόβο της μόλυνσης, το στίγμα αν κάποιος έχει ήδη μολυνθεί αλλά και την ανία που βιώνει κάποιος που είχε μάθει να είναι πιο δραστήριος και τώρα χρειάζεται να αλλάξει τις συνήθειές του. Βέβαια, το ότι μαζεύεται όλη η οικογένεια μαζί, μπορούμε να το θεωρήσουμε θετικό, καθώς υπάρχει στήριξη ανάμεσα στα μέλη της αλλά και συντροφικές στιγμές. Σημαντικό είναι λοιπόν να μην υποκύψετε στην έντονη ανησυχία, σε ακραίες σκέψεις, σε μικροβιοφοβίες – όσο είναι δυνατόν – γιατί αυτή θα είναι η εικόνα που θα περάσετε στο παιδί σας δημιουργώντας του επίσης φοβίες και ψυχικά τραύματα. Δεν πανικοβάλλομαι λοιπόν αλλά μαθαίνω να διαχειρίζομαι την κατάσταση μαζί με τα παιδί μου, όπως είναι και το σλόγκαν των ημερών. Ακόμα και αν το παιδί σας ή κάποιος άλλος από εσάς έχει ήδη τον ιό, θα του φερθείτε όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που αρρωσταίνει, χωρίς να δραματοποιείτε την κατάσταση.

Τέλος, μην ξεχάσετε να βάλετε κανόνες για τις μέρες που τα σχολεία θα είναι κλειστά. Κανόνες που το παιδί θα ακολουθήσει, ώστε όταν όλη αυτή η κατάσταση αντιμετωπιστεί και γυρίσουμε στην καθημερινότητα, το παιδί σας να μην δυσκολευτεί να ενταχθεί παρουσιάζοντας άλλου είδους προβλήματα. Στους κανόνες αυτούς, εννοείται πως θα εντάξετε και λίγο διάβασμα – ανάλογα την ηλικία του – αλλά και δραστηριότητες άλλου τύπου, αν για παράδειγμα έχετε κήπο, μπορείτε να παίξετε μαζί του έξω με την μπάλα, αν όχι, υπάρχουν παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε μεταξύ σας στο εσωτερικό του σπιτιού, πχ. επιτραπέζια, να κάνετε χειροτεχνίες, ζωγραφική, καραόκε, να φτιάξετε βιντεοταινίες, να ασχοληθείτε με την φωτογραφία, κλπ. Το πρόγραμμα είναι απαραίτητο, όπως και η χαλάρωση, διαφορετικά, ο «εγκλεισμός» αυτός θα είναι αρκετά βασανιστικός για όλους μέσα στο σπίτι. Προσέξτε επίσης την διατροφή, γιατί εύκολα μπορείτε να κάνετε ατασθαλίες μένοντας μέσα.

Αν μάλιστα ασχοληθείτε περισσότερο μαζί τους τώρα που θα είστε και πιο πολλές ώρες μαζί, θα κάνετε αυτόν τον «εγκλεισμό» μία ευχάριστη διαδικασία και θα ωφεληθείτε όλοι σας!

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Διαβάστε επίσης

Γρηγόρης Γκουντάρας: «Νιώθω πώς το χάνω…» - Το σπαρακτικό μήνυμά του για τον κοροναϊό

Κοροναϊός: Δείτε τι έκανε όλη μέρα κλεισμένη στο σπίτι με την κόρη της η Πέγκυ Τρικαλιώτη (pics&vid)

Ο σωστός τρόπος για να πλύνουν καλά τα χέρια τους τα παιδιά (pic & vid)

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
21.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Ντύσιμο κούκλας σετ μπαλαρίνα
10.40 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Krooom 3D Παζλ Τσίρκο
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Κόκκινο smoothie για παιδιά που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό

Κόκκινο smoothie για παιδιά που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό

Εκτός από τον κορονοϊό έχουμε και άλλες ιώσεις απέναντί μας που δεν…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μαγειρεύουμε παίζοντας: Φτιάξτε σε 1 λεπτό & με 2 υλικά mini donuts (vid)

Μαγειρεύουμε παίζοντας: Φτιάξτε σε 1 λεπτό & με 2 υλικά mini donuts (vid)

Τι μπορείτε να φτιάξετε σήμερα για να περάσει ευχάριστα το απόγευμά σας…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Οι φωτογραφίες αυτών των παιδιών στη φύση θα σας γοητεύσουν (pics)

Οι φωτογραφίες αυτών των παιδιών στη φύση θα σας γοητεύσουν (pics)

Είναι πραγματικά πανέμορφες φωτογραφίες.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Κράμπες στα πόδια στην εγκυμοσύνη: Πώς θα τις αντιμετωπίσετε;

Κράμπες στα πόδια στην εγκυμοσύνη: Πώς θα τις αντιμετωπίσετε;

Εγκυμοσύνη: Τι μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε τις κράμπες στα πόδια;
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Καταστήματα: Η πρεμιέρα της αγοράς με δύο… click – Τα μέτρα, το sms και το όριο για νέο lockdown
Εστίαση: Πότε ανοίγουν εστιατόρια και μπαρ – Η ημερομηνία - «κλειδί»
Σοφία Μπεκατώρου: Ξέσπασε ο πρώην σύζυγός της στον αέρα – Δεν γνώριζε τίποτα (video)
Κακοκαιρία Λέανδρος: Παγωνιά! Πού έδειξε -17 το θερμόμετρο - Πού θα χιονίσει σήμερα
Επίθεση στο Μετρό: Η φωτογραφία που «έκαψε» τους ανήλικους και το προφίλ του ειδικού φρουρού
Κορονοϊός: Οι περιοχές που ξεπερνούν το μέσο όρο κρουσμάτων και η «επικίνδυνη» Δυτική Αττική
Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Αυτοί ήταν οι όροι για να δώσουμε «ΟΚ» στο άνοιγμα της αγοράς
Δημήτρης Μπέλλος: Η απάντησή του μετά τις αποκαλύψεις του Διονύση για σεξ στο MasterChef
Η φόνισσα του κρεοπώλη της Κυψέλης - Ήταν κοντή και δεν την ήθελε!
Απίστευτο σημείωμα σε κοπέλα που έκανε θορύβου στην ερωτική πράξη (pic)
Survivor Spoiler 17/1: Εσπασε το... ραγισμένο γυαλί για την Κάτια Ταραμπάνκο (vid)
Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Αθηνά Οικονομάκου: Έτσι έκρυβε την εγκυμοσύνη της (pics)