Δερματοστοιξία - Το παιδί μου θέλει να κάνει tattoo

Όλο και πληθαίνουν τα tattoos σήμερα: τα βλέπουμε σε χέρια-μανίκι, πόδια, σε διάφορα μέρη του σώματος. Έχουν γίνει μόδα πλέον και τίποτα δεν θυμίζει τον παλιό περιθωριοποιημένο χαρακτήρα τους. Αντίθετα, βλέπουμε «έργα τέχνης» να ξεδιπλώνονται στο ανθρώπινο σώμα.

Μαρίνα Μόσχα
Δερματοστοιξία - Το παιδί μου θέλει να κάνει tattoo

Μπορεί λοιπόν και το παιδί σας να είναι οπαδός τους και να θέλει ένα στο σώμα του – μιλάω για το έφηβο παιδί σας - όπου με αυτόν τον τρόπο νιώθει πως ανήκει στην ομάδα των συνομηλίκων του και παράλληλα να ξεχωρίζει, πόσο μάλλον αν έχουν κάνει και οι φίλοι του. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, το 20% περίπου μετανιώνει για το τατουάζ που έκανε και αυτό λόγω της ηλικίας που το επέλεξε και όχι τόσο για το ίδιο το τατουάζ.

Αν το παιδί σας ανήκει στην κατηγορία αυτή που θέλει «να χτυπήσει» ένα tattoo, δείτε πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε, αποφεύγοντας τις εντάσεις, καθώς μπορεί να του προκαλέσετε αντιδραστικότητα.

  • Συζητήστε μαζί του και ακούστε γιατί θέλει να κάνει τατουάζ. Γιατί θέλει να το κάνει; Επειδή απλά το έκαναν κάποιοι στην παρέα του; Επειδή αρέσει στην κοπέλα του;
  • Πιστεύει πως έτσι θα «ανέβει» στην παρέα και θα ξεχωρίσει; Προσπαθήστε να είστε δεκτικοί στις απαντήσεις του αλλά και να το πάτε «λίγο παρακάτω» όσον αφορά στο αν είναι δική του επιλογή ή απλά …ακολουθεί το ρεύμα για να είναι στην παρέα.
  • Μιλήστε για το σχέδιο που θα κάνει, εφόσον θα τον συντροφεύει σε όλη του τη ζωή αλλά και το σημείο που θα το κάνει. Εξηγήστε του πως είναι κάτι μόνιμο και πως αν το μετανιώσει, ακόμη τουλάχιστον, δεν έχει βρεθεί τρόπος που μπορεί να το σβήσει και το δέρμα του να είναι εντελώς καθαρό και χωρίς σημάδια. Επίσης, πως θα είναι όταν θα βγει στην αγορά εργασίας, καθώς δεν είναι όλοι θετικοί σε κάτι τέτοιο;
  • Μπορείτε λοιπόν ως γονείς, εφόσον συζητήσετε με το παιδί σας και κατανοήσετε τους λόγους που σας παραθέτει, να πάτε μαζί του εκεί που θα το κάνει, ώστε να βεβαιωθείτε και οι δύο πως τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
  • Αν διαφωνείτε, θα το εκφράσετε ήρεμα όμως, έχοντας στο μυαλό πως αν θέλει να το κάνει μετά από 1-3 χρόνια που θα έχει ενηλικιωθεί, εννοείται πως δεν θα σας ρωτήσει…

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved