Την άνευ όρων αγάπη τη δίνουν μόνο οι γονείς

Ναι, μόνο ο γονιός μπορεί να δώσει αγάπη στα παιδιά του άνευ όρων!
Μαρίνα Μόσχα
Την άνευ όρων αγάπη τη δίνουν μόνο οι  γονείς

Μόνο ο γονιός είναι αυτός που θα αγαπήσει το μικρό του, ότι και όπως και να είναι, που μπορεί μεν να του φωνάζει και να γίνεται αυταρχικός πολλές φορές, χωρίς όμως να αλλάζουν τα συναισθήματά του!

Και όταν λέμε αγάπη, εννοούμε την ανιδιοτελή αγάπη, αυτήν που δεν περιμένει ο γονιός να «πάρει πίσω» από το παιδί του. Ούτε και την αγάπη με όρους και προϋποθέσεις: «για να σε αγαπώ θα πρέπει να είσαι…», όχι αυτή δεν είναι αγάπη αλλά ο γονεϊκός εγωισμός που για να σε αγαπώ πρέπει να μου κάνεις τα χατίρια… Ούτε και σε εκβιάζω για να κάνεις αυτό που θέλω στο όνομα της αγάπης!

Βέβαια, η αγάπη όπως και το κάθε τι στη ζωή μας χρειάζεται και αυτή οριοθέτηση. Πιο απλά, δείχνουμε στο παιδί την αγάπη μας χωρίς όμως να του επιτρέπουμε να μας κάνει ότι αυτό θέλει. Υπάρχουν όρια και κανόνες που εφαρμόζονται στο κάθε σπίτι, στην κάθε οικογένεια. Το παιδί οφείλει να υπακούσει, εφόσον βέβαια, οι κανόνες αυτοί είναι ξεκάθαροι και σταθεροί, δηλαδή δεν αλλάζουν σύμφωνα με το πώς είμαστε εκείνη τη στιγμή.

Επίσης, οριοθέτηση χρειάζεται και ο γονιός που πολλές φορές ακόμα και από την υπερβολική του αγάπη "πνίγει" το παιδί του και δεν του αφήνει χώρο να ανασάνει. Ανοίγει τις φτερούγες από πάνω του και του κρύβει τον ήλιο στο όνομα της προστασίας και της γνώσης του καλύτερου για το μικρό του. Όχι, αυτή δεν είναι αγάπη αλλά μία μορφή κακοποίησης. Μαθαίνετε το μικρό σας να ανταποκρίνεται στον δικό σας τρόπο που όταν βγει μετά από χρόνια στην κοινωνία θα περιμένει να βρει άλλη μία υπερπροστατευτική μαμά, μέχρι που τελικά θα απογοητευτεί και δεν θα μπορεί να γευτεί τις χαρές της ζωής…

Ο ρόλος του γονιού είναι να πηγαίνει όλο και πιο πίσω καθώς το παιδί του μεγαλώνει, να του δίνει τον χώρο αλλά και τον χρόνο που χρειάζεται, να του παραχωρεί ευθύνες και να του επιτρέψει να πάρει πρωτοβουλίες, ακόμα και αν βλέπει πως δεν θα τα καταφέρει και τόσο καλά, όσο εκείνος θα ήθελε! Αυτή είναι η αγάπη του γονιού που δίνεται άνευ όρων στο παιδί του, χωρίς υποχρεώσεις προς εκείνον, χωρίς ανταλλάγματα και υποσχέσεις…

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved