Γιατί πρέπει να δείχνετε στα παιδιά σας καθημερινά την αγάπη σας

Σε συζητήσεις γύρω μου αλλά και μέσα από ομιλίες και διαλέξεις σε γονείς, ακούω κάποιες φορές την απορία: «Γιατί πρέπει να εκφράζω στο παιδί μου την αγάπη μου; Αφού ξέρει πολύ καλά πως το αγαπώ!»

Μαρίνα Μόσχα
Γιατί πρέπει να δείχνετε στα παιδιά σας καθημερινά την αγάπη σας

Ναι, το παιδί σας μπορέι να ξέρει πως το αγαπάτε, έχει όμως ανάγκη να το ακούσει κιόλας! Εσείς δηλαδή, στην εργασία σας για παράδειγμα, ξέρετε ότι είστε καλός εργαζόμενος, δεν θέλετε όμως να ακούσετε και ένα μπράβο ή μία καλή κουβέντα για το πόσο χρήσιμος/η είστε στον εργοδότη σας; Η μαμά που μαγειρεύει επίσης, γνωρίζει πολύ καλά αν το φαγητό που ετοίμασε είναι νόστιμο, παρόλα αυτά, θέλει να ακούσει πόσο αρέσει στα αγαπημένα της άτομα, ζητάει την ικανοποίηση μέσα από την επιβεβαίωση αυτή! Έτσι και το μικρό σας, έχει ανάγκη να το ακούει ξανά και ξανά. Να το ακούει με λόγια αλλά και να το δει μέσα από πράξεις…

mama deixnei agapi sto paidi 2

Ασχέτως λοιπόν από τον χρόνο που του αφιερώνετε, θα πρέπει να εκφράζετε καθημερινά την αγάπη σας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ακόμα και στα ζευγάρια που γνωρίστηκαν και αγαπήθηκαν πολύ, στο πέρασμα του χρόνου καταλήγουν δύο …συγκάτοικοι, εφόσον ανάμεσα σε όλα τα άλλα θεωρούν δεδομένο ο ένας τον άλλον! Τίποτα δεν είναι δεδομένο, χρειάζεται να εκφράζουμε αυτό που νιώθουμε και να το δείχνουμε με όλους τους πιθανούς τρόπους! Η αγάπη χρειάζεται φροντίδα και ανανέωση και προς το παιδί σας, και προς τον σύντροφό σας αλλά και προς τον εαυτό σας σε καθημερινή βάση! Μάλιστα, μέσα από εκδηλώσεις αγάπης, όπως η αγκαλιά, εκκρίνονται ορμόνες που μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά και ενισχύουν το συναισθηματικό δέσιμο και νιώθουμε σημαντικοί. Επίσης, λειτουργεί το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας και μαθαίνουμε έτσι όχι μόνο να παίρνουμε αλλά και να δίνουμε.

Διαφορετικά, γίνεστε σαν τους γονείς που δίνουν στα παιδιά τους όλα τα υλικά αγαθά αλλά ξεχνούν να ανοίξουν την αγκαλιά τους και να δώσουν ένα χάδι, ένα γλυκό φιλί, ψιθυρίζοντας: «Σ’ αγαπώ!»

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved