Η γυναίκα που θέλω να γίνει η κόρη μου όταν μεγαλώσει

Το όνειρο του κάθε γονιού, είναι να δει το παιδί να μεγαλώνει σωστά, να γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικας που θα σέβεται τον εαυτό του, τους γύρω του, θα έχει ευαισθησίες αλλά παράλληλα θα διεκδικεί και όλα όσα του αξίζουν! Έτσι και η κάθε μαμά, θέλει για την κόρη της το καλύτερο!

Μαρίνα Μόσχα
Η γυναίκα που θέλω να γίνει η κόρη μου όταν μεγαλώσει

Στην πραγματικότητα, η σχέση μάνας-κόρης, πολλές φορές περνάει δύσκολες στιγμές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που αρκετές γυναίκες στο γραφείο, εύχονται να μην μοιάσουν στη …μάνα τους! Και όσο μάλιστα το προσπαθούν, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούν πως της μοιάζουν! Προφανώς, δεν σημαίνει πως η μητέρα τους ήταν μία «κακιά γυναίκα», σημαίνει όμως πως υπήρξαν κάποιες πλευρές τους εαυτού της που οι κόρες αναγνώρισαν και εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους ή τον προβληματισμό τους.

Η σημερινή μητέρα, κόρη της δικής της μητέρας, έχοντας αναγνωρίσει πλευρές που ενδεχομένως έχει αντιγράψει και μιμηθεί από εκείνη, κάνει τη δική της κριτική, βγαλμένη μέσα από τα δικά της προβλήματα. Αποτέλεσμα, κρίνοντας από τον δικό της εαυτό να έχει μεγαλύτερες προσδοκίες από το παιδί της, που λόγω φύλου δεν θέλει να κάνει τα δικά της λάθη. Στα μάτια της κόρης της, τις περισσότερες φορές, είναι σαν να βλέπει τον ίδιο της τον εαυτό, με τη διαφορά πως δεν θέλει και το κορίτσι της να επαναλάβει «τα δικά της λάθη» αλλά να γίνει κάτι παραπάνω από την ίδια, να είναι ευτυχισμένη και επιτυχημένη στη ζωή της! Αν μάλιστα προσθέσουμε τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας σε συνδυασμό με τους πολλαπλούς γυναικείους ρόλους, η αγωνία της μάνας αυξάνεται ακόμα περισσότερο…

mama kai kori h sxesi tous 1

Ας δούμε λοιπόν πώς θέλει η σημερινή μάνα να δει την κόρη της αύριο, ώστε να νιώθει πως «πέτυχε» στον μητρικό της ρόλο!

  • Να είναι μορφωμένη – όχι παραμορφωμένη όμως, που σημαίνει πως θέλει να την δει να εξελίσσεται σε όλους τους τομείς της ζωής της. Να έχει την καριέρα της για να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και να πατάει στα πόδια της, από την άλλη όμως να μην είναι και μία «σκληρή» γυναίκα που λειτουργεί ως άνδρας! Είδατε; Ακόμα έχουμε στο μυαλό μας ίσως πως η εργασία είναι πιο ντελικάτη υπόθεση για τη γυναίκα, παρόλο που εργάζεται πολύ περισσότερο από τον άνδρα μέσα από την πολυπλοκότητα των ρόλων της!
  • Θέλει να την δει να ευχαριστιέται τη ζωή της, να διασκεδάζει, να πηγαίνει ταξίδια, να έχει πλούσια κοινωνική ζωή, να είναι αποδεκτή, δημοφιλής στις παρέες της, να γελάει, να χαίρεται, να μην φοβάται, να διεκδικεί όλα όσα ενδεχομένως η ίδια δεν διεκδίκησε, να μην εγκαταλείπει, να πατάει στα πόδια της, να είναι ευτυχισμένη!
  • Θέλει να την δει να σέβεται τον εαυτό της, να μπορεί να λέει «όχι»-κυρίως αν η ίδια δυσκολευόταν, να αντέχει στις «κακουχίες», να είναι δυναμική, υπεύθυνη, να αναγνωρίζει τα δυνατά της σημεία, να μην υποτιμά αλλά και να μην συγκρίνει τον εαυτό της, να μην είναι αυστηρός κριτής αλλά ούτε και να παραιτείται από τις χαρές της ζωής. Αντίθετα, να μπορεί να έχει αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, να εμπιστεύεται τον εαυτό της, να χρησιμοποιεί το μυαλό της, να είναι υγιής: σωματικά και ψυχικά…
  • Θέλει η κόρη της να είναι όμορφη, με επιτυχίες στις ερωτικές της σχέσεις, με έναν καλό γάμο και να γίνει επίσης μία καλή μητέρα που θα κάνει την ίδια υπερήφανη γιαγιά!
  • Πιο απλά, θέλει η κόρη της να ανθίσει κάτω από έναν λαμπερό ήλιο που θα φωτίζει τα πέταλά της και θα αναδεικνύει το χρώμα τους, με την πλούσια ευωδιά να ευφραίνει τις αισθήσεις, τις δικές της και όσων βρίσκονται γύρω της, παράλληλα όμως να είναι σε θέση να προστατέψει τον εαυτό της από τα παράσιτα και τις κακουχίες της ζωής!
  • Ναι, τότε θα είναι και η ίδια επιτυχημένη ως μητέρα! Ακόμα όμως και αν έχει περάσει δύσκολες στιγμές, πολλές φορές αισθάνεται πως η κόρη της είναι αυτή που θα την δικαιώσει, καταφέρνοντας να κάνει όλα όσα η ίδια δεν μπόρεσε…

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω πως μπορεί να είναι ιδεατή η παραπάνω εικόνα, είναι όμως η ευχή της κάθε μάνας στο παιδί της, που θέλει να το βλέπει ευτυχισμένο, συνεχίζοντας τους κύκλους της ζωής…

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved