Πώς βοηθάει ένα παιδί ο βρεφικός σταθμός;

Σήμερα τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν σε βρεφικό σταθμό εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται και κάποιος χρειάζεται να τα απασχολήσει τις ώρες εκείνες.

Μαρίνα Μόσχα
Πώς βοηθάει ένα παιδί ο βρεφικός σταθμός;

Η λύση λοιπόν, δίνεται μέσα από τον τρόπο αυτόν, που αποτελεί πλέον και σταθμό στη ζωή του παιδιού, εφόσον σηματοδοτεί την είσοδό του στο χώρο του σχολείου, συμβολικά έστω.

Για να δούμε όμως, κάποια από τα θετικά που προσφέρει και θα αντισταθμίσουν ακόμα και τα πιθανά γονεϊκά ενοχικά συναισθήματα:

1. Κοινωνικοποίηση: Το μεγαλύτερο θετικό που προσφέρει ο παιδικός ή βρεφικός σταθμός είναι ότι εντάσσει το παιδί στην ομάδα από μικρό. Και στη σύγχρονη εποχή μας μάλιστα, όπου στις μεγάλες κυρίως πόλεις, το παιδί βρίσκεται κλεισμένο στους τοίχους του σπιτιού του με ελάχιστες εξόδους σε παιδικές χαρές και παιδότοπους, του δίνει την ευκαιρία να έρθει κοντά με άλλα παιδάκια σε καθημερινή βάση.

2. Το μαθαίνει να προσαρμόζεται: Ερχόμενο σε επαφή με τα άλλα παιδιά, μαθαίνει ότι δεν είναι «μόνο του» πάνω στη γη και το επίκεντρο όλου του κόσμου, όπως είναι στο σπίτι του – πόσο μάλλον όταν δεν έχει και αδελφάκια!

3. Ακονίζει το μυαλό του: Το παιδί είναι στην αρχή της ζωής του, στη φάση που αρχίζει και δημιουργεί βάσεις για την εξέλιξη της προσωπικότητάς του και καινούργιες εμπειρίες. Δεν τα περιμένει όλα έτοιμα, ούτε πέφτει σε «λήθαργο» εφόσον όλα του προσφέρονται πλουσιοπάροχα… αρχίζει και ψάχνει τρόπους από το πώς θα προσεγγίσει τα άλλα παιδάκια, μέχρι το πώς παίζεται ένα παιχνίδι…

4. Βρίσκει ενδιαφέροντα: Τα ερεθίσματα που λαμβάνει στον βρεφικό σταθμό είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα έπαιρνε σπίτι του, εφόσον και τα άτομα γύρω του είναι περισσότερα και διαφόρων ηλικιών αλλά και τα παιχνίδια δεν περιορίζονται μόνο σε υλικά αλλά και στην ομαδικότητα.

brefonipiakos stathmos 1

5. Εκτονώνεται: Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε πολύ καλά αυτή την εκτόνωση. Συναντώ γονείς που συμφωνούν, λέγοντας για παράδειγμα: «Εχθές, δεν πήγε στον σταθμό, με αποτέλεσμα να έχει τρομερή ενέργεια που μας κούρασε…»

6. Παίζει: Και η εκτόνωση φυσικά έρχεται μέσα από το παιχνίδι ενώ και το ίδιο το παιχνίδι το βοηθά να «μπει» στην ομάδα, να αρχίσει να μοιράζεται, να λειτουργεί ομαδικά, και να πειθαρχεί, να μάθει να συμβιβάζεται στους όρους του αλλά και να διασκεδάζει, να χαίρεται…

7. Αποδοχή: Μαθαίνει να το αποδέχονται και να αποδέχεται, πως είναι σημαντικό όπως και τα άλλα παιδάκια γύρω του και οι δασκάλες του επίσης, αρχίζει και αποκτά – σταδιακά βέβαια, την αίσθηση του «ανήκειν»…

8. Μαθαίνει την διαφορετικότητα: Έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά που μπορεί να ανήκουν σε διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία, χρώμα, χώρα, κατάσταση υγείας… Έρχεται επίσης σε επαφή και με διαφορετικές συμπεριφορές ή καταστάσεις, π.χ. θα γνωρίσει και το γκρινιάρη, το κακομαθημένο, το κλειστό παιδάκι, το ομιλητικό, κλπ, όπως θα γνωρίσει όμως και αυτό που έχει μόνο τον έναν γονιό γιατί ο άλλος μπορεί να μην υπάρχει στη ζωή του για διάφορους λόγους, το παιδί των χωρισμένων γονιών… Πιο απλά, ο σταθμός είναι και σταθμός στη ζωή του, μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, όπου θα μπει μεθαύριο…

9. Μαθαίνει όρια: Το μεγαλύτερο πρόβλημα των γονιών είναι αυτό της οριοθέτησης. Στο σταθμό – μέχρι κάποιο σημείο βέβαια – μαθαίνει που σταματούν τα όρια τα δικά του και που ξεκινούν τα όρια του άλλου παιδιού, άρα κατ’ επέκταση του άλλου ανθρώπου, που σημαίνει πως μαθαίνει και τον σεβασμό…

10. Γυμνάζεται: Μην ξεχνάμε πως οι ώρες που βρίσκεται στο σταθμό, είναι έντονες, εφόσον κάνει τόσα πράγματα, από το παιχνίδι και το τραγούδι, στις ζωγραφιές και στο τρέξιμο. Ενισχύοντας την φυσική του υγεία και την κινητική του ανάπτυξη.

Κλείνοντας, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι ο παιδικός σταθμός βοηθά το παιδί μας να διαμορφώσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, την ψυχοσύνθεση και τον χαρακτήρα του, πιο θετικά και δημιουργικά. Δεν θα στέκεται με τις ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή στο κινητό παίζοντας παιχνίδια – ναι γονιέ, όπως γνωρίζεις ήδη και υπερηφανεύεσαι μάλιστα για το πόσο έξυπνο είναι το παιδί σου που από τόσο μικρό μπορεί και ανοίγει το κινητό σου και βρίσκει αυτό που θέλει…

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved