«Το μικρό μου "μαύρο πρόβατο"»: Όταν το παιδί σας είναι ανεπιθύμητο

Στέκεσαι σε μικρή απόσταση από το βλαστάρι σου! Το κοιτάζεις και αναρωτιέσαι τι μπορεί να έχεις κάνει τόσο λάθος, ώστε εκείνο να φαντάζει ως το «μαύρο πρόβατο» κάποιες ή τις περισσότερες φορές, όχι μόνο στα δικά σου μάτια αλλά και στων άλλων.

«Το μικρό μου "μαύρο πρόβατο"»: Όταν το παιδί σας είναι ανεπιθύμητο

Τα άλλα παιδάκια δεν …χαίρονται και τόσο με την παρέα του, ενώ και οι …μεγάλοι, όταν ακούν πως θα τους επισκεφτείς μαζί του, ανασκουμπώνονται!

Ναι, μιλάμε για το χαριτωμένο σου αγοράκι, που εσύ το λατρεύεις αλλά όχι όπως φαίνεται και οι γύρω του, εφόσον κάθε λίγο τους δημιουργεί προβλήματα! Και εσύ, στέκεσαι εκεί λοιπόν, το κοιτάς και αναρωτιέσαι: «Μα, αφού έχει μυαλό, γιατί δεν το χρησιμοποιεί; … όταν θέλει κάνει θαύματα, γιατί δεν θέλει πιο συχνά; …μάλλον χρειάζεται περισσότερο χρόνο προσαρμογής…, μήπως του λείπει ο μπαμπάς του;».

Θυμάσαι ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν περίπου στο προνήπιο, αν και τώρα που το σκέφτεσαι είχες ενδείξεις και πιο νωρίς. Ήταν το σκανταλιάρικο , φασαριόζικο παιδάκι, που αν και τόσο γλυκούλι, συχνά έκανε τα άλλα παιδάκια να κλαίνε και τους μεγάλους να το αποφεύγουν! Α, ναι! Ξέχασα και τις δασκάλες του, πόσο έντονα έκαναν τα παράπονά τους και σας παρακαλούσαν να κάνετε κάτι μαζί του, εφόσον ήταν ο … «καπετάν φασαρίας» της τάξης με τις αταξίες του! Αποτέλεσμα, να περιθωριοποιείται και να μην το θέλουν τα άλλα παιδάκια!

Η φετινή σχολική χρονιά τέλειωσε, δεν θα αργήσει όμως να ξεκινήσει η επόμενη. Και μην ξεχνάμε και τις καλοκαιρινές διακοπές που ενδεχομένως θα κανονίσετε και εσείς, όπως και άλλοι γονείς, να πάτε κάπου όλοι μαζί για να έχουν παρέα τα παιδιά σας.

Προσπαθήστε λοιπόν αυτό το καλοκαίρι, να έρθετε πιο κοντά με το αγοράκι σας και να κατανοήσετε τι του συμβαίνει. Μήπως απλά προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή; του παρέχετε την αναγκαία αίσθηση ασφάλειας; Πως είναι η δική σας προσωπική ζωή με τον σύντροφό σας; Μήπως υπάρχουν προβλήματα ανάμεσά σας που εκείνο τα αντιλαμβάνεται; Μήπως μέσα από τον ρόλο του «μαύρου πρόβατου» καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή και των δυο σας, ώστε να πάψετε να καυγαδίζετε ο ένας με τον άλλον; Ποιοι είναι οι ήρωές του; Βλέπει αρκετά τα «αγορίστικα» κινούμενα σχέδια με εκείνους τους τρομερούς και βάρβαρους ήρωες που επιβάλλονται μέσα από την βία; Έχετε βάλει όρια; Μήπως απλά σας προκαλεί για να γίνει η κατάλληλη οριοθέτηση που θα του προσφέρει και μεγαλύτερη ασφάλεια; Μήπως απλά είναι ένα υπερκινητικό παιδί;

Είναι γεγονός πως τα αγόρια είναι γενικά πιο δύσκολα – συνήθως – από τα κορίτσια, με πιο «άγαρμπες» συμπεριφορές. Είναι πιο επιθετικά από τη φύση τους και στις μέρες μας που δεν υπάρχουν οι αλάνες για να εκτονώσουν αυτή την επιθετικότητα, τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο.

Οφείλετε ως γονιός όμως να δημιουργήσετε τις κατάλληλες για αυτό προϋποθέσεις, ώστε να το βοηθήσετε να γίνει αποδεκτό από την ομάδα, τους συνομηλίκους αλλά και τους γονείς τους. Αν κρίνετε πως χρειάζεστε βοήθεια ειδικού, μην διστάσετε να την ζητήσετε, δεν είναι κακό, ούτε και ντροπή. Μην ξεχνάτε πως αργά ή γρήγορα θα βγει στον έξω κόσμο, όπου εκεί δεν θα του κάνουν τα χατίρια και τα «στραβά μάτια», με αποτέλεσμα να μπει πραγματικά στο περιθώριο αν δεν συμβαδίζει με τις κοινωνικές απαιτήσεις και προσδοκίες…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved