Όταν τα παιδιά «ερωτεύονται»: Μπορεί ένα παιδί να ερωτευτεί από τόσο μικρό;

«Μαμά, αγαπώ την Ελενίτσα, θα την παντρευτώ και θα κάνουμε και πολλά παιδιά... Θα της το πω τώρα που θα την δω στο σταθμό!» και η μαμά κουνάει το κεφάλι της ή γελάει υποτιμώντας τον …παιδικό έρωτα του γιου ή της κόρης της.

Μαρίνα Μόσχα
Όταν τα παιδιά «ερωτεύονται»: Μπορεί ένα παιδί να ερωτευτεί από τόσο μικρό;

«Μπορεί το παιδί μου να ερωτευτεί από τόσο μικρό;».

Μία ερώτηση που γίνεται συχνά από γονείς καθώς θεωρούν πως ο έρωτας είναι αν όχι μόνο για τους μεγάλους, τουλάχιστον για μεγαλύτερα παιδιά! Και όμως, είναι μία πραγματικότητα πως ο έρωτας χτυπάει με τα βέλη του όλους μας ανεξαιρέτως, ακόμα και τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας, που μάλιστα τον ζουν και τον βιώνουν και πολύ έντονα. Ναι λοιπόν, και τα νήπια μπορούν να ερωτευτούν!

Ας μην ξεχνάμε πως η παιδική σεξουαλικότητα ξεκινάει από τη γέννηση του παιδιού, όπου από πολύ μικρό αρχίζει και αναζητά την ηδονή μέσα από ακούσιες αισθήσεις αυνανιστικού τύπου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το παιδί σας, νηπιακής ηλικίας, θα αρχίσει να έχει και σεξουαλική ζωή!

paidikos erotas paidiki agapi 1

Σημαίνει όμως πως μπορεί και βιώνει έντονα συναισθήματα που αποτελούν μέρος της εξελικτικής του διαδικασίας. Ερωτικά συναισθήματα που δεν έχουν σχέση με το σεξουαλικό στοιχείο που έχουμε συνδέσει εμείς οι μεγάλοι, συναισθήματα που δεν έχουν ιδιοτέλεια και δεν περιμένουν και ανταπόδοση πολλές φορές, σαν να λένε «μου φτάνει που νιώθω τον έρωτα!».

Πρόκειται για αγνά συναισθήματα που τα εκφράζει μέσα από τα στερεότυπα που έχει απορροφήσει, όπως για παράδειγμα του μπαμπά και της μαμάς, γι αυτό και θέλει να παντρευτεί με τον έρωτά του!

Μην ξεχνάμε πως η μίμηση είναι το κυρίαρχο στοιχείο στην ηλικία αυτή. Αν λοιπόν ακούτε το παιδί σας να λέει πως θέλει να παντρευτεί, σημαίνει πως μέσα από τη σχέση με τον σύντροφό σας, χωρίς εσείς να το καταλαβαίνετε, του περνάτε θετικά μηνύματα, που το μικρό σας θέλει να βιώσει και αυτό, «όπως ο μπαμπάς και η μαμά!»

Διαβάστε επίσης:
Παιδικοί έρωτες! Πώς πρέπει να μιλήσουμε στο παιδί μας

Η παιδική ματιά στον έρωτα, δεν είναι και τόσο ρομαντική! Δείτε τι γράφουν δύο επτάχρονα κορίτσια! (εικόνα)

«Βιάστηκες να μεγαλώσεις»! Από τη Μαργαρίτα Θάνου

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved