Ο έφηβός σας βιώνει καλοκαιρινή πλήξη;

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς ως γονείς;

Μαρίνα Μόσχα
Ο έφηβός σας βιώνει καλοκαιρινή πλήξη;

Αρκετοί είναι οι γονείς που αναζητούν λύσεις και αρκετοί επίσης που λένε πως είναι αρκετά επώδυνη η συμβίωση με έναν …βαριεστημένο έφηβο. Είναι καλοκαίρι και περιμένετε πως και πώς να ξεκουραστείτε, κυρίως μετά από έναν δύσκολο χειμώνα… και ο έφηβός σας διαμαρτύρεται και …γκρινιάζει για το πόσο βαριέται… Ας δούμε κάποιες ιδέες για να κρατήσετε απασχολημένους τους εφήβους σας και με ψυχραιμία όλο το καλοκαίρι.

Είναι οι έφηβοι επιρρεπείς στην πλήξη; Η απάντηση είναι ναι και γι αυτό ακριβώς χρειάζονται συνεχή διέγερση για να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους. Κάτι που ασφαλώς είναι αρκετά δύσκολο: πως να τους κρατάτε απασχολημένους, ειδικά όταν το μόνο που θέλετε και εσείς είναι να χαλαρώσετε...

  • Συζητήστε τις πιθανές επιλογές με τον έφηβο σας. Μιλήστε μαζί του, τι είναι αυτό που του αρέσει και τι όχι; Ποια είναι τα αγαπημένα του χόμπι ή ποια χόμπι θα ήθελε να δοκιμάσει; Με αυτές στις απαντήσεις θα μπορέσετε να σχεδιάσετε το καλοκαίρι τους.
  • Βάλτε όρια: Ενημερώστε τους ότι δεν θα κάθονται στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, τρώγοντας σνακ όλο το καλοκαίρι, ούτε και θα περάσουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους στον υπολογιστή ή στο κινητό τους. Δώστε τους έστω και λίγες δραστηριότητες για να επιλέξουν από τη λίστα που έχετε δημιουργήσει και οι δύο μαζί. Ακόμη και τώρα το καλοκαίρι, η ρουτίνα - ακόμη και με τη μορφή διασκεδαστικών δραστηριοτήτων - είναι σημαντική.
  • Εθελοντισμός Ακόμα κι αν δεν είναι αρκετά μεγάλος ο έφηβος, μπορεί να προσφέρει εθελοντικά στην κοινότητα. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει σε έναν χώρο που περιλαμβάνει ένα από τα χόμπι του.
  • Καλοκαιρινά αθλήματα: Εάν ο έφηβός σας έπαιζε κάποιο άθλημα στο σχολείο, μπορεί να ενδιαφέρεται να διατηρήσει τις ικανότητές του σε ένα θερινό πρωτάθλημα, χωρίς μάλιστα την πρόσθετη ανταγωνιστική πίεση των σχολικών αθλημάτων.
  • Βρείτε δουλειά Εάν ο έφηβός σας είναι πρόθυμος να «λερώσει τα χέρια του», να δουλέψει δηλαδή και να βγάλει το χαρτζιλίκι του και να μάθει νέες δεξιότητες, τότε μια καλοκαιρινή δουλειά μπορεί να είναι καλή ιδέα. Εκτός από την απασχόληση, θα αρχίσει να μαθαίνει πώς να κερδίζει και να βγάζει χρήματα.
  • Καλοκαιρινά προγράμματα Πολλά σχολεία προσφέρουν καλοκαιρινά προγράμματα και summer camps.
  • Βοήθεια στο σπίτι Με τόσο πολύ επιπλέον χρόνο, ο έφηβος μπορεί να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού ή να βοηθήσει στις εργασίες του κήπου…

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved