Μετασυνουσιακή θλίψη: Σας έχει συμβεί; Δείτε τι συμβουλεύει η ειδικός

Τι είναι η μετασυνουσιακή δυσφορία και ποια τα αίτιά της;

Μετασυνουσιακή θλίψη: Σας έχει συμβεί; Δείτε τι συμβουλεύει η ειδικός

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι μου συμβαίνει… Ενώ περνάμε τόσο καλά στο σεξ, μετά δεν είμαι και τόσο καλά… θέλω να κλάψω, αισθάνομαι μελαγχολικά και αρκετές φορές θέλω να απομονωθώ… Τι μου συμβαίνει;»

Η σεξουαλική επαφή προσφέρει ηδονή, ικανοποίηση, ευχαρίστηση, χαλάρωση… Μας φέρνει πιο κοντά με το ταίρι μας, βελτιώνει τη διάθεσή μας. Δεν ισχύει όμως για όλους το ίδιο, εφόσον υπάρχουν άτομα που αισθάνονται σωματικά αλλά και ψυχικά μία δυσφορία. Αν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα κάποιες ή ακόμα και αρκετές φορές μετά το σεξ, υπεύθυνη είναι η μετασυνουσιακή δυσφορία. Ας δούμε τι είναι και γιατί συμβαίνει.

Τι είναι η Μετασυνουσιακή Δυσφορία;

Η Μετασυνουσιακή Δυσφορία-Μ.Δ. (Post Coital Dysphoria-PCD) είναι μία κατάσταση όπου όσοι πάσχουν από αυτήν, νιώθουν έντονη θλίψη, άγχος, ανησυχία, ευερεθιστότητα ή ακόμα και εχθρότητα, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο ώρες μετά το σεξ.

metasinousiaki thlipsi 2

Αιτιολογία της Μετασυνουσιακής Δυσφορίας

Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο τι οδηγεί στην Μετασυνουσιακή Δυσφορία. Έχει προταθεί ότι, για κάποιους τουλάχιστον, τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στην πτώση των επιπέδων των ενδορφινών και ορισμένων ορμονών που κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό Sexual Medicine, η προλακτίνη (ορμόνη) που παράγεται από το γυναικείο σώμα για τη παραγωγή γάλατος, δημιουργεί αυτές τις διακυμάνσεις. Πρόκειται για μία ορμόνη που βρίσκεται επίσης και στους άνδρες.

Στο σεξουαλικό κύκλο, το σώμα παράγει ντοπαμίνη, μία ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική διέγερση. Έχει παρατηρηθεί πως μετά τον οργασμό το σώμα για να μπορέσει να αντισταθμίσει και να ισορροπήσει την ντοπαμίνη, μπαίνει στη διαδικασία παραγωγής προλακτίνης, με σκοπό να ξαναγυρίσει στην κατάσταση ηρεμίας που βρισκόταν πριν από το σεξ.

Φαίνεται λοιπόν πως αυτή η απότομη «προσγείωση» μέσα από την παραγωγή προλακτίνης, ευνοεί την εμφάνιση μελαγχολικών αλλά και άλλων δυσφορικών συμπτωμάτων, όπως:

  • να θέλει να μείνει μόνος/μόνη
  • να θέλει να κρατήσει αποστάσεις από τον άλλο σύντροφο
  • φόβο δέσμευσης
  • ενοχές και ντροπή για την έκφραση συναισθημάτων που ξεστόμισε πάνω στο σεξουαλικό πάθος και πιθανόν να μην εννοεί ή να νιώθει πως είναι πολύ νωρίς για να «ανοιχτεί».

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως κατά τη διάρκεια του σεξ και λόγω του πάθους της στιγμής, μπορεί να ειπωθούν πράγματα, όπως το «Σε θέλω» ή ακόμη και το «Σ’ αγαπώ», που στην πραγματικότητα δεν εννοούνται και ενδεχομένως ο εκάστοτε σύντροφος που το αναφέρει, να το μετανιώνει μετά το σεξ.

Τέλος, οι ερευνητές καταλήγουν στην ανάγκη περαιτέρω ερευνών για να βγάλουν συμπεράσματα και να προβούν σε προτάσεις θεραπευτικών λύσεων.

Μετασυνουσιακή Δυσφορία και Γυναίκες

Σύμφωνα με μελέτες στην Αυστραλία:

  • το 46% ανέφερε ότι είχε βιώσει Μ.Δ. κάποια στιγμή στην ερωτική του ζωή
  • περίπου το 2% ότι το βιώνει τακτικά.
metasinousiaki thlipsi 3

Μετασυνουσιακή Δυσφορία και Άνδρες

Πάνω από το 40% των ανδρών έχει βιώσει επίσης Μετασυνουσιακή Δυσφορία, σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Sex and Marital Therapy” (Ιούλιος 2018). Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι και οι άνδρες υποφέρουν από ΜΔ.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν έρευνα με ανώνυμο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σε 1.208 άνδρες, ηλικίας 18 έως 81 ετών, σε 78 διαφορετικές χώρες. Οι περισσότεροι είχαν σχέση με διάρκεια τουλάχιστον ένα χρόνο.

  • Το 41% αυτών των ανδρών, ανέφερε ότι είχε αισθανθεί τα συμπτώματα της Μετασυνουσιακής Δυσφορίας κάποια στιγμή στη διάρκεια της σεξουαλικής του ζωής
  • Το 20% των ανδρών, είχε νιώσει τα συμπτώματα τις 4 εβδομάδες που προηγήθηκαν της μελέτης
  • 3-4% ανέφερε συχνή εμφάνιση των συμπτωμάτων

Οι περιγραφές για το πώς ένιωθαν ήταν: «Δεν θέλω να με αγγίζουν και θέλω να μείνω μόνος μου», «Αισθάνομαι δυσαρεστημένος, ενοχλημένος και πολύ νευρικός», «…σαν να μην έχω συναίσθημα και άδειος».

Ας ξεφύγουμε από τα στερεότυπα που θέλουν το σεξ να είναι πάντα ευχάριστο

Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ανακουφιστεί κάπως, γνωρίζοντας ότι δεν το σεξ δεν είναι ευχάριστο όλες τις φορές και για όλους τους ανθρώπους. Υπάρχουν και κάποιες αρνητικές εμπειρίες τους που πιθανά απλά καθρεφτίζουν μία φυσιολογική διακύμανση της ανθρώπινης σεξουαλικής απόκρισης. Άλλωστε, δεν είναι μόνο η Μετασυνουσιακή Δυσφορία που μπορεί να στερήσει την ευχαρίστηση στην ερωτική μας ζωή…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved