Η χρήση της μάσκας στα παιδιά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί κάθε μαμά ήδη από τις πρώτες ώρες εξόδου από την καραντίνα, είναι η χρήση μάσκας στα παιδιά και κατά πόσο αυτή είναι απαραίτητη.

Η χρήση της μάσκας στα παιδιά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Η ηλικία του παιδιού είναι ένας σημαντικός παράγοντας, για τη χρήση της μάσκας, καθώς η ψυχοκινητική και νοητική εξέλιξη του παιδικού εγκεφάλου και της προσωπικότητας διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο. Ωστόσο η χρήση της μάσκας ενέχει πολλούς κινδύνους για το μικρό παιδί, καθώς για να παρέχει την απαραίτητη προστασία θα πρέπει να έχει τοποθετηθεί σωστά γύρω από το στόμα και τη μύτη, καλύπτοντας έτσι και το πηγούνι του.

Παιδί και ιατρική μάσκα - Κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Και τώρα ας σκεφτούμε ένα παιδί που τρέχει έξω και παίζει πόσο εύκολα μπορεί να προσαρμόζει τη μάσκα και πόσο συχνά θα το κάνει αυτό… Πράγματι, οι ενήλικες έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά καθώς μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμόζουν τη μάσκα τους σωστά. Τα παιδιά όμως δεν μπορούν να εξοικειωθούν με αυτή τη συμπεριφορά εύκολα, ιδιαίτερα την ώρα του παιχνιδιού τους. Έτσι, είναι πιθανό να αλλάξει ο ρυθμός της αναπνοής του, να γίνει πιο γρήγορη και απότομη, με αποτέλεσμα όταν θα προσπαθεί να αναπνέει μέσα από τη μάσκα, να νιώθει σαν κάποιος να του έχει κλείσει το στόμα και τη μύτη. Το αποτέλεσμα θα είναι να προσπαθεί να αναπνεύσει με κλειστή μύτη και στόμα, γεγονός που συνεπάγεται μικρότερη ποσότητα εισπνεόμενου αέρα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει απειλητική, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα και σε αύξηση της ενδοθωρακικής πίεσης. Η απειλή της ζωής του παιδιού μπορεί να γίνει κρίσιμη στο σημείο αυτό, καθώς μπορεί να δυσχεραίνεται η καρδιακή λειτουργία, με κίνδυνο την εμφάνιση πνευμονικού οιδήματος ή την καρδιακή ανακοπή.

iatriki maska paidia kindynoi 1

Ποια παιδιά πρέπει να φορούν μάσκα και ποια να περιορίσουν τη μετακίνησή τους;

Συμπερασματικά, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για μία μαμά να αναρωτιέται εάν πρέπει το παιδί να φορέσει μάσκα στις εξόδους του, αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό να σκεφτεί εάν η μάσκα μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο ακόμη και για την ίδια του τη ζωή. Και εδώ έγκειται το ζήτημα της ηλικίας του παιδιού: εάν πρόκειται για ένα μεγάλο παιδί γυμνασίου ή λυκείου μπορεί να εκπαιδευτεί στη σωστή χρήση μάσκας, τηρώντας όλους τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας. Έτσι, για παράδειγμα η μητέρα μπορεί να του εξηγήσει πως δεν πρέπει να τρέχει φορώντας μάσκα, καθώς αυτή δυσχεραίνει την αναπνοή του. Τα πράγματα ωστόσο είναι τελείως διαφορετικά στις μικρότερες ηλικίες, αλλά και εδώ πάλι υπάρχει διαχωρισμός: τα παιδιά του δημοτικού μπορούν να κατανοήσουν ένα μέρος των οδηγιών, θα πρέπει ωστόσο πάντοτε να χρησιμοποιούν μάσκα υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα. Για τα νήπια και τα βρέφη όμως, η καλύτερη συμβουλή είναι η παραμονή στο σπίτι και ο περιορισμός των εξόδων, μόνο όταν είναι απαραίτητες και όσο γίνεται σε ανοιχτό περιβάλλον.

«Ποια μάσκα είνα κατάλληλη για το παιδί μου;»

Κλείνοντας, οι γονείς είναι καλό να έχουν αυξημένα αντανακλαστικά όχι μόνο ως προς τη χρήση μάσκας, αλλά και ως προς την αγορά της κατάλληλης μάσκας για το παιδί. Στο εμπόριο για παράδειγμα κυκλοφορούν μάσκες που δεν επιτρέπουν στον αέρα να διαφεύγει και οι οποίες είναι άκρως ακατάλληλες για ένα παιδί. Οι γονείς ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, θα πρέπει να το μυήσουν στους κανόνες της σωστής χρήσης μάσκας, χωρίς φυσικά να αμελούν την εκπαίδευση τους για τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved