Πότε ένα μωρό μπορεί να δοκιμάσει ψάρι ή αυγό

Ψάρι και αυγό: Πότε ένα μωρό μπορεί να τα φάει;

Μαριαλένα Κυριακάκου
Πότε ένα μωρό μπορεί να δοκιμάσει ψάρι ή αυγό

Φτάνοντας στην ηλικία των 9 μηνών οι διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού έχουν ήδη καθοριστεί και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντική η εισαγωγή πολλών και διαφορετικών γεύσεων και χρωμάτων, με την έναρξη της εισαγωγής στερεών τροφών.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Παιδιάτρων, το μωρό μπορεί να ξεκινήσει στερεή τροφή όταν μπορεί και διατηρεί σε όρθια στάση το κεφάλι και τον κορμό του, προκειμένου να μπορεί να κάθεται στο ειδικό κάθισμα φαγητού. Ένα άλλο σημάδι που δείχνει πως το μωρό μπορεί να δοκιμάσει νέες τροφές είναι να ανοίγει το στόμα του όταν πλησιάζει η μαμά το φαγητό κοντά του. Για τα περισσότερα μωρά η πρώτη γεύση είναι τα δημητριακά, χωρίς να υπάρχει ιατρική ένδειξη για απαγόρευση εισαγωγής άλλων τροφών. Αρκετοί παιδίατροι συστήνουν την εισαγωγή των λαχανικών νωρίτερα από τα φρούτα, χωρίς και αυτό ωστόσο να αποτελεί το γενικό κανόνα.

Όσον αφορά την εισαγωγή τροφών όπως το ψάρι και το αυγό, καμία ιατρική ένδειξη δεν υπαγορεύει τη δοκιμή αυτών των τροφών σε μεγάλη ηλικία. Για παράδειγμα το παιδί ήδη από την ηλικία των 6 μηνών μπορεί να δοκιμάσει αυτές τις τροφές καθώς η αποφυγή τους δεν συνεπάγεται πρόληψη εμφάνισης αλλεργιών. Θα πρέπει άλλωστε να γίνει γνωστό πως σχεδόν κάθε τροφή μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αλλεργίας. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να τηρείται κατά γράμμα είναι οι οδηγίες του παιδιάτρου, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να γίνεται εισαγωγή μίας νέας τροφής κάθε φορά.

pote to moro mou mporei na faei avgo kai psari

Η εισαγωγή του ψαριού στην παιδική διατροφή αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, καθώς είναι μία πηγή πλούσια σε υγιή λιπαρά οξέα (για παράδειγμα το DHA), τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και της όρασης. Στο σημείο αυτό βέβαια θα πρέπει να τονιστεί η απαιτούμενη προσοχή των γονιών ως προς τον τρόπο προετοιμασίας του γεύματος, η οποία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις οδηγίες του παιδιάτρου. Για παράδειγμα η επιλογή σούσι για τα μικρά παιδιά, πόσο μάλλον για τα βρέφη, δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς μπορεί να αποτελεί μία εξαιρετικά υγιεινή επιλογή, πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, ωστόσο είναι απαραίτητο να τηρούνται βασικοί κανόνες ασφαλείας κατά την προετοιμασία του φαγητού.

Η εισαγωγή του αυγού μπορεί να ξεκινήσει και αυτή αρκετά νωρίς, όταν το παιδί εισαχθεί στη στερεή τροφή. Οι οδηγίες για την εισαγωγή του αυγού είναι οι ίδιες όπως και για κάθε τροφή, με ιδιαίτερη προσοχή ως προς το βρασμό του αυγού, καθώς θα πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένο. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως τα παιδιά που εμφανίζουν αλλεργία στο αυγό, είναι κυρίως αλλεργικά στην πρωτεΐνη που περιέχεται στο ασπράδι του αυγού. Για το λόγο αυτό συνίσταται η σταδιακή εισαγωγή μικρής ποσότητας κρόκου για τις πρώτες ημέρες.

Κλείνοντας, οι γονείς θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και τις συμβουλές του παιδιάτρου, ο οποίος παρακολουθεί το παιδί και την πορεία της ανάπτυξής του δίνοντας εξατομικευμένες οδηγίες, σύμφωνες με τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού. Το γάλα δεν θα πρέπει να αφαιρεθεί από την καθημερινή διατροφή του παιδιού, ενώ οι δύο εξαιρετικά σημαντικοί κανόνες είναι πως α. δεν γίνεται ταυτόχρονη εισαγωγή δύο διαφορετικών τροφών και β. δεν γίνεται εισαγωγή νέας τροφής όταν το παιδί είναι άρρωστο ή λίγες ημέρες πριν και μετά από ένα εμβόλιο.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved