Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα και… περιττά κιλά: συμβουλές για παιδιά

Τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος που παραδοσιακά συνοδεύεται από πληθώρα γλυκισμάτων, αφού σε κάθε σπίτι υπάρχουν σοκολατένιες εκπλήξεις, μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα και… περιττά κιλά: συμβουλές για παιδιά

Επίσης είναι μία περίοδος που πληθαίνουν τα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια με αποτέλεσμα τα παιδιά να βγαίνουν λίγο από τους συνηθισμένους ρυθμούς και το διατροφικό τους πρόγραμμα. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή καθώς η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση βάρους, διαταράσσοντας τη φυσιολογική σωματική τους ανάπτυξη, τόσο με αύξηση του βάρους όσο και με βλάβες στα δόντια.

Για το λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να ακολουθήσουν μερικές έξυπνες ιδέες, ώστε ολόκληρη η οικογένεια να απολαύσει γευστικά πιάτα, χωρίς παραπανίσια κιλά. Καλό θα είναι τώρα που το σχολείο και οι εξωσχολικές δραστηριότητες θα σταματήσουν για τις διακοπές, το παιδί να συνεχίσει να έχει σωματική άσκηση. Ένα παράδειγμα είναι να βγει να παίξει έξω, εφόσον το επιτρέπει ο καιρός, να πάει μία βόλτα για περπάτημα με τους γονείς και να μην κάθεται για πολλές ώρες καθηλωμένο μπροστά από την τηλεόραση, τα βιντεοπαιχνίδια και τους υπολογιστές. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των γευμάτων και των γλυκών θα πρέπει οι γονείς να δίνουν το παράδειγμα στα παιδιά, χωρίς να τσιμπολογούν συνεχώς, κάτι το οποίο θα αυξήσει τις περιττές θερμίδες.

poso na trone ta paidia ta xristoygenna

Σε καμία περίπτωση η προσοχή για τα περιττά κιλά δεν σημαίνει αυστηρό πρόγραμμα, καθώς τα παιδιά θα πρέπει να απολαύσουν αυτές τις γιορτινές ημέρες, με όλα τα έθιμα που τις συνοδεύουν. Μια καλή ιδέα είναι τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στα οικογενειακά τραπέζια να υπάρχει ελευθερία και το παιδί να δοκιμάζει οτιδήποτε επιθυμεί.

Οι γονείς ωστόσο μπορούν τις προηγούμενες και τις επόμενες ημέρες να επιμεληθούν μία πιο ελαφριά δίαιτα του παιδιού, με πολλά φρούτα και λαχανικά, ώστε ούτε να στερηθεί κάτι ούτε όμως και να πάρει απότομο βάρος. Επιπλέον χρειάζεται προσοχή σε δύο ακόμη σημεία: από τη μία, να μην υπάρξει ποτέ παρατήρηση και έλεγχος του παιδιού μπροστά σε κόσμο, κάτι το οποίο θα το πληγώσει και από την άλλη, χρειάζεται προσοχή και συστάσεις πολλές φορές στους παππούδες και τις γιαγιάδες, οι οποίοι με πολύ χαρά τείνουν να πιέζουν τα παιδιά να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved