Χριστουγεννιάτικα φωτάκια & κίνδυνος ηλεκτροπληξίας: Οδηγός ασφαλείας για παιδιά από μια παιδίατρο

Την περίοδο των Χριστουγέννων σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχουν χριστουγεννιάτικα φωτάκια για τη διακόσμηση του δέντρου και του χώρου.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Χριστουγεννιάτικα φωτάκια & κίνδυνος ηλεκτροπληξίας: Οδηγός ασφαλείας για παιδιά από μια παιδίατρο

Οι περισσότεροι γονείς διακοσμούν με στολίδια και λαμπάκια ώστε να δημιουργήσουν μία ζεστή και χαρούμενη ατμόσφαιρα για τα μικρά παιδιά, χωρίς ωστόσο να υποψιάζονται τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την ασφάλεια των μικρών.

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά έχουν πολύ έντονο το αίσθημα της περιέργειας χωρίς ταυτόχρονα να μπορούν να αντιληφθούν τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα να θέλουν να επεξεργαστούν οτιδήποτε, πόσο μάλλον μία πολύχρωμη φωτεινή πηγή, όπως τα λαμπάκια. Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς δεν είναι μακρινό σενάριο η εμφάνιση ηλεκτροπληξίας. Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διαπερνά το ανθρώπινο σώμα, μέσω άμεσης επαφής με την ηλεκτρική πηγή, το ηλεκτρικό φορτίο περνά μέσα από το σώμα και οδηγεί στην εμφάνιση ηλεκτρικού σοκ. Ανάλογα με την τάση του φορτίου και το χρόνο που περνά μέσα από το σώμα, το σοκ που προκαλείται μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες, ακόμη και θάνατο.

Τα μικρά παιδιά και ιδιαίτερα τα νήπια και τα βρέφη, βιώνουν πιο έντονα το ηλεκτρικό σοκ, είτε παίζοντας με ηλεκτρικά καλώδια, είτε βάζοντας στην πρίζα οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο καθαρά στα πλαίσια του παιχνιδιού τους. Ιδιαίτερα με τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια θέλουν να αγγίξουν και να επεξεργαστούν τη φωτεινή πηγή, η οποία μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη εάν τα φωτάκια ή το καλώδιο είναι παλιό και φθαρμένο.

XRISTOUGENNIATIKA LAMPAKIA 1

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης τέτοιων φαινομένων, είναι η απομάκρυνση των καλωδίων από τα σημεία που φτάνει μόνο του το παιδί, ενώ οι γονείς δεν θα πρέπει να αφήνουν το βρέφος κοντά στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, χωρίς επίβλεψη ενηλίκου. Επιπλέον δεν θα πρέπει το παιδί να ασχολείται με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και φωτάκια έχοντας βρεγμένα χέρια ή κρατώντας κάποιο υγρό, όπως χυμούς και νερό.

Σε περίπτωση που συμβεί κάποιο περιστατικό ηλεκτροπληξίας, θα πρέπει πρώτα από όλα οι γονείς να κατεβάσουν το γενικό διακόπτη του ρεύματος για να σταματήσουν την παροχή του, πριν καν αγγίξουν το παιδί. Επιπλέον καλό είναι να απομακρύνουν την πηγή ηλεκτροπληξίας με κάποιο μονωμένο υλικό (όπως για παράδειγμα το ξύλινο κοντάρι μιας σκούπας) και όχι με γυμνά χέρια, προκειμένου να μην περάσει και σε αυτούς το ηλεκτρικό φορτίο. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μεταλλικό αντικείμενο, καθώς τα μέταλλα είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού. Μόλις σταματήσει η παροχή ρεύματος θα πρέπει να ελέγξουν την αναπνοή του παιδιού, την πίεση, τα αντανακλαστικά και το χρώμα του. Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να καλέσουν άμεσα τον παιδίατρό τους.

Ο λόγος είναι πως το παιδί μπορεί να έχει υποστεί μη εμφανείς σωματικές βλάβες στα εσωτερικά όργανα, γεγονός το οποίο θα ελέγξει ο παιδίατρος. Επιπλέον τα εγκαύματα που μπορούν να δημιουργηθούν από μία ηλεκτροπληξία μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρά από ότι δείχνουν και να χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved