Συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση των παιδιών

Τώρα που το καλοκαίρι έχει έρθει, τα σχολεία έκλεισαν και οι διακοπές έρχονται, το κολύμπι αποτελεί έναν από τους πιο υγιεινούς τρόπους άθλησης του παιδιού και ταυτόχρονα χαράς και παιχνιδιού.

Συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση των παιδιών

Ωστόσο οι γονείς θα πρέπει να κατανοούν πως για τα παιδιά όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη βαρύτητα των μικρότερων παιδιών, το κολύμπι ενέχει αρκετούς κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα. Έτσι θα πρέπει πάντα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τηρώντας πιστά όλους τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος.

Αναφορικά, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων δημοσίευσε πρόσφατα, βασικούς κανόνες ασφαλείας για το κολύμπι των παιδιών, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα οι γονείς.

asfaleia kolimvisi paidia diakopes

Ανεξάρτητα με το σημείο κολύμβησης, ρηχά νερά, ανοιχτή θάλασσα ή ακόμη και πισίνα, το παιδί δεν θα πρέπει να κολυμπά ΠΟΤΕ μόνο του, χωρίς την παρουσία και επίβλεψη ενός ενήλικα. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως ο κάθε ενήλικας που αναλαμβάνει την ευθύνη να επιβλέπει το παιδί, θα πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζει καλό κολύμπι και εάν είναι δυνατόν τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες.

Οι γονείς κατά τη διάρκεια των διακοπών τους συνίσταται να επιλέγουν οργανωμένες παραλίες, στις οποίες υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένος ναυαγοσώστης. Για τα μικρότερα παιδιά που μπαίνουν στο νερό, θα πρέπει ο γονιός να βρίσκεται σε στενή επαφή μαζί τους, σε σημείο που ανά πάσα ώρα και στιγμή να μπορεί να τα φτάνει με τα χέρια του.

Επιπρόσθετα, τα παιδιά θα πρέπει να βουτούν σε νερά με γνωστό βάθος, απουσία ρευμάτων ή κινούμενων νερών, όπως για παράδειγμα δεν προτείνεται το κολύμπι σε κάποιο ποτάμι. Ακόμη και εάν προκληθεί ένα ξαφνικό κύμα, είτε από κάποιο ρεύμα αέρα είτε από κάποιο κινούμενο πλοίο, οι γονείς πρέπει να κολυμπούν παράλληλα με τα παιδιά τους και να τους μάθουν τον τρόπο να ξεπερνούν τα κύματα.

kalokairines diakopes kolimvisi paidia

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι γονείς, είναι οι καιρικές μεταβολές, καθώς μπορεί ξαφνικά να δημιουργηθεί ισχυρός άνεμος που θα προκαλέσει σημαντικό κυματισμό. Ταυτόχρονα, ένα σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, είναι η πιθανότητα βροχής καθώς σε κάθε περίπτωση πρέπει το παιδί να απομακρυνθεί από το νερό και να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο. Σε περίπτωση καταιγίδας και εκδήλωσης κεραυνών τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες πρέπει να απομακρύνονται από το χώρο.

Σε περιπτώσεις οργανωμένων παραλιών, όπου διεξάγονται και θαλάσσια σπορ, δεν θα πρέπει να κολυμπούν πέρα από τις ειδικές καθορισμένες περιοχές για τους κολυμβητές, καθώς η απομάκρυνσή τους από αυτές ενέχει κινδύνους για πολύ σοβαρούς τραυματισμούς. Εάν το παιδί διαμένει σε κάποιο χώρο που υπάρχει πισίνα, οι γονείς οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αφήνουν το παιδί μόνο του, ούτε για ένα λεπτό. Θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό για τη χρήση της από τα παιδιά, όπως τα κατάλληλα για την ηλικία τους σωσίβια, ενώ ακόμη και εάν το παιδί έχει μάθει κολύμβηση δεν θα πρέπει να εμπιστεύονται τις γνώσεις και τις ικανότητές του, αφήνοντας το χωρίς επίβλεψη. Ένα ακόμη σημείο που μπορεί να χαλάσει τις διακοπές είναι ο βαθμός συντήρησης της πισίνας: οι γονείς θα πρέπει να απομακρύνουν τα παιδιά από αυτήν εάν εντοπίσουν σημάδια εγκατάλειψης και φθοράς καθώς αυτά μπορεί να κρύβουν ιδιαίτερους κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών.

Το καλοκαίρι πλησιάζει, ο ήλιος, το κολύμπι και οι διακοπές αποτελούν πηγές χαράς για μικρούς και για μεγάλους, ωστόσο θα πρέπει οι γονείς πάντα να θέτουν προτεραιότητά τους τη σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια των παιδιών!

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved