Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τεστ Mantoux (μαντού)

Γνωριμία με το τεστ Mantoux

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τεστ Mantoux (μαντού)

Όταν τα παιδιά βρίσκονται σε μικρή ηλικία και ανάλογα με την κρίση του παιδιάτρου, θα πρέπει να γίνει η δοκιμασία διάγνωσης Mantoux, από το όνομα του Γάλλου γιατρού Charles Mantoux που την εισηγήθηκε το 1908, προκειμένου να εντοπιστεί μία πιθανή μόλυνση από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.

Ο μικροοργανισμός αυτός προσβάλλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, συνηθέστερα όμως τους πνεύμονες. Ο οργανισμός μπορεί να αμυνθεί έναντι της μόλυνσης και να περιορίσει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών, για το λόγο αυτό πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί μπορεί να μην αναπτύξουν ποτέ φυματίωση. Αναλυτικότερα, άτομα χωρίς συμπτώματα, με θετικό το τεστ Mantoux θεωρούνται πως βρίσκονται σε μία «λανθάνουσα φυματική λοίμωξη»

mantoux test

Πότε γίνεται το Mantoux;

Ένα συχνό λάθος που γίνεται από τους γονείς είναι η θεώρηση πως το Mantoux αποτελεί ένα ακόμη εμβόλιο, γεγονός το οποίο δεν ισχύει καθώς πρόκειται μόνο για μία διαγνωστική δοκιμασία, η οποία έχει εξαιρετική ευαισθησία ανίχνευσης σε ποσοστό που αγγίζει το 95%. Τις περισσότερες φορές το Mantoux προηγείται του εμβολίου της ιλαράς ενώ μπορεί να υπάρξει σύσταση για ανίχνευση της φυματίωσης, σε περιπτώσεις που υπάρχει υποψία για μόλυνση και συνοδεία βήχα ή πυρετού.

Πώς γίνεται το Mantoux;

Για τη διενέργεια του τεστ χρησιμοποιείται μία ενδοδερμική χορήγηση φυματίνης κατά μήκος του αντιβραχίου. Ο σκοπός είναι η δημιουργία ενός πομφού (ένα εξόγκωμα) σαν τσίμπημα. Η αξιολόγηση γίνεται έπειτα από 48-72 ώρες κατά την οποία υπολογίζεται μία σκληρία, εκφραζόμενη σε χιλιοστά κατά τον κάθετο άξονα του αντιβραχίου.

test mantoux

Πότε θεωρείται θετικό το τεστ Mantoux;

Σε περίπτωση που η διάμετρος ξεπερνά τα 10 χιλιοστά η δοκιμασία θεωρείται θετική και αναμένεται να παραμείνει χωρίς μεταβολή για μία εβδομάδα. Είναι πιθανό επίσης να εμφανιστεί οίδημα (πρήξιμο) και ερυθρότητα (κοκκινίλα).

Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για κάποιο εμβόλιο, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη διατροφή του παιδιού εντός των 3 αυτών ημερών, ενώ δεν αναμένεται η εμφάνιση πυρετού ως αντίδραση του σώματος.

Τι κάνω αν είναι θετικό το αποτέλεσμα;

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, δεν είναι απαραίτητο να νοσεί το παιδί από φυματίωση, απλώς είναι ένδειξη ότι έχει έρθει σε επαφή με το μικρόβιο. Ο παιδίατρος θα αξιολογήσει και άλλες εξετάσεις του παιδιού καθώς και εξετάσεις των ενηλίκων που έρχονται σε επαφή με το παιδί.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Διαβάστε επίσης:

5+1 λόγοι που πρέπει να κάνετε στο παιδί σας το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β

«Γιατί πρέπει να εμβολιάζω το παιδί μου;» Μια παιδίατρος απαντά

Τεστ Mantoux (μαντού): Τι είναι και γιατί πρέπει να γίνεται

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved