Αυξητική ορμόνη - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Μαριαλένα Κυριακάκου
Αυξητική ορμόνη - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Bigstock

Αυξητική όρμονη - Τι είναι;

Η αυξητική ορμόνη είναι μία πρωτεϊνη που παράγεται από την υπόφυση και δρα στο σύνολο του οργανισμού, έχοντας κύριο ρόλο στη φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης. Στις περιπτώσεις που η αυξητική ορμόνη δεν παράγεται σε επαρκή για τον οργανισμό επίπεδα, επηρεάζονται σημαντικές λειτουργίες του σώματος καθώς επιβαρύνεται σημαντικά και η ανάπτυξη του παιδιού.

Ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης (έλλειψη ορμόνης)

Όταν ένα παιδί έχει έλλειψη αυξητικής ορμόνης, εμφανίζει εύκολα έντονο το αίσθημα της κόπωσης, ενώ πολλές φορές έχει περιορισμένες αντοχές στην εκτέλεση μυϊκών ασκήσεων. Σημαντική επίδραση έχει η έλλειψη της ορμόνης και στο ανάστημα του παιδιού, καθώς η απουσία της επηρεάζει την ικανότητας δημιουργίας και σχηματισμού δυνατών οστών, με αποτέλεσμα το παιδί να έχει χαμηλό ανάστημα.

afxitiki ormoni 1

Έλλειψη αυξητικής ορμόνης - Αιτίες

Η αιτία αυτής της έλλειψης παραγωγής αυξητικής ορμόνης μπορεί να είναι είτε από τη γέννηση, είτε στην πορεία της ζωής του παιδιού έπειτα από κάποιο τραυματισμό στην περιοχή της κεφαλής.

Θεραπεία για την έλλειψη αυξητικής ορμόνης και πότε χορηγείται

Ως προς τη θεραπεία, αυτή περιλαμβάνει καθημερινές ενέσεις με τις οποίες χορηγείται στο παιδί η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, ενώ είναι σημαντικό πως όσο νωρίτερα γίνει αντιληπτή η νόσος και αρχίσει το παιδί τη θεραπεία, τόσο πιο θεαματικά θα είναι τα τελικά αποτελέσματα. Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η απόκτηση φυσιολογικού αναστήματος, ωστόσο μπορεί να εκδηλωθούν και σοβαρές συνέπειες όπως υπέρταση, οίδημα και αρθραλγία.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved