Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια του παιδιού - Τι να γνωρίζετε

  • Ποια είναι η συχνότερη αίτια των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια των παιδιών;
  • Πώς να αντιμετωπίσετε τους μαύρους κύκλους των παιδιών;
  • Ποια είναι τα άλλα πιθανά αίτια;
  • Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια των παιδιών σας;
Μαριαλένα Κυριακάκου
Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια του παιδιού - Τι να γνωρίζετε

Πολύ συχνά οι γονείς απευθύνονται στον παιδίατρό τους γιατί παρατηρούν μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια του παιδιού με αποτέλεσμα να ανησυχούν κατά πόσο η εμφάνισή τους σχετίζεται με την υποψία κάποιας σοβαρής νόσου.

Ποια είναι η συχνότερη αίτια των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια των παιδιών;

Το θετικό στοιχείο της εμφάνισης μαύρων κύκλων είναι το γεγονός πως τις περισσότερες φορές σχετίζονται με την εμφάνιση ρινικής συμφόρησης, όταν το παιδί είναι μπουκωμένο ή λόγω μιας αλλεργίας, καθώς οι ρινικές εκκρίσεις δεν επιτρέπουν στο αίμα να έχει ομαλή ροή στις φλέβες του βλεννογόνου της μύτης.

Συνεπώς πρόκειται για μία κατάσταση που δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, εφόσον ο σκούρος χρωματισμός στην περιοχή κάτω από τα μάτια οφείλεται στο αίμα που συγκεντρώνεται στις περιοφθαλμικές φλέβες, καθώς δεν μπορεί να παροχετευτεί στις ρινικές φλέβες, οι οποίες είναι ήδη γεμάτες.

mauroi kykloi kato apo ta matia ton paidion 2

Στις περιπτώσεις της ρινικής συμφόρησης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε υποτροπιάζουσα λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, σε αλλεργία ή και σε χρόνια ρινοκολπίτιδα, η παραγωγή παχύρρευστων βλεννοπυωδών εκκρίσεων, έχει σαν αποτέλεσμα οι εκκρίσεις να λιμνάζουν μέσα στους παρραρρίνιους κόλπους με αποτέλεσμα να δημιουργείται συμφόρηση, οι φλέβες να διογκώνονται και να παρεμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους μαύρους κύκλους των παιδιών;

Οι γονείς συνίσταται να εφαρμόζουν τακτικές ρινικές πλύσεις για την αποσυμφόρηση της περιοχής, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εντοπίσουν και να απομακρύνουν τους αλλεργιογόνους παράγοντες που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Ποια είναι τα άλλα πιθανά αίτια;

Επιπρόσθετα, οι γονείς καλό είναι να γνωρίζουν πως αρκετές φορές η εκδήλωση μαύρων κύκλων μπορεί να σχετίζεται με την κληρονομικότητα ή την απουσία ύπνου. Όσον αφορά για παράδειγμα, τους κληρονομικούς παράγοντες, το δέρμα στην περιοχή των ματιών μπορεί να είναι πιο λεπτό και διαφανές στους γονείς, με αποτέλεσμα να το κληρονομούν και τα παιδιά.

mauroi kykloi kato apo ta matia ton paidion 3

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια των παιδιών σας;

Καταλήγοντας, στην περίπτωση που παρατηρούν μαύρους κύκλους, παρά το γεγονός πως σπάνια μπορεί να συνδέονται με κάποια πιο σοβαρή πάθηση, μπορούν να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους. Ο παιδίατρος θα μπορέσει να τους δώσει χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές ώστε να ανακουφιστεί άμεσα το παιδί.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved