Baby-led weaning: Μέθοδος εισαγωγής στερεών τροφών στα παιδιά

Baby-led weaning: Μέθοδος εισαγωγής στερεών τροφών στα παιδιά

Baby led weaning - Τι είναι;

Ο όρος baby-led weaning (BLW) αναφέρεται στην εισαγωγή των στερεών τροφών, ως μία μέθοδος που μπορεί να επιλεχθεί από τους γονείς, η οποία επιτρέπει στο παιδί να έχει τις δικές του επιλογές και την ελευθερία για γευστικές δοκιμές και πειραματισμούς με το φαγητό του.

baby led weaning diatrofi moro 3

Από ποια ηλικία εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος παιδικής διατροφής;

Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ήδη από την ηλικία των 6 μηνών, παράλληλα με το θηλασμό, καθώς το μητρικό γάλα εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια τροφή για το μωρό.

Η μέθοδος συνοδεύεται από πλεονεκτήματα που ευνοούν την φυσική τάση και επιθυμία του παιδιού για πειραματισμό, εξερεύνηση και παιχνίδι!

Πώς γίνεται η εισαγωγή των στερεών τροφών;

Η εισαγωγή των στερεών τροφών γίνεται σταδιακά, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και τις υποδείξεις του παιδιάτρου, με συγκεκριμένες υφές και μεγέθη να δοκιμάζονται σταδιακά, χωρίς ίχνος βιασύνης και πίεσης από τους γονείς. Το παιδί επιλέγει μόνο του τι θέλει να δοκιμάσει και πόσο επιθυμεί να καταναλώσει, ενώ στα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου εντάσσονται η μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας, τη βελτίωση της επιδεξιότητας και της συνεργασίας ματιών-χεριών και την ανάπτυξη της ικανότητας μάσησης αλλά και ομιλίας.

baby led weaning diatrofi moro 1

Πώς ξέρουμε ότι το μωρό είναι έτοιμο για τη μέθοδο Baby led weaning;

Η μέθοδος BLW θα πρέπει να ξεκινήσει όταν το ίδιο το μωρό δείξει πως είναι έτοιμο, θα πρέπει ωστόσο οι γονείς να ακολουθήσουν σε κάθε βήμα πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου, τόσο για τον εξοπλισμό που θα χρειαστούν, όσο και για τα βήματα με τα οποία θα πρέπει να εισάγουν σταδιακά τις τροφές, την υφή, τον τρόπο παρασκευής τους, το χρόνο που μεσολαβεί από την εισαγωγή της μίας τροφής στην άλλη και την αποφυγή εκδήλωσης τροφικών αλλεργιών.

Κλείνοντας η μέθοδος BLW δεν θα πρέπει να χαρακτηριστεί μόνο από την ακαταστασία που πιθανότατα προκληθεί στην κουζίνα, αλλά από τη διασκέδαση που τη συνοδεύει για όλα τα μέλη της οικογένειας!

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

mothersblog afieroma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved