Πότε πρέπει ένα παιδί να επισκεφθεί ενδοκρινολόγο;

Πότε πρέπει να πάτε το παιδί στον ενδοκρινολόγο
Πότε πρέπει ένα παιδί να επισκεφθεί ενδοκρινολόγο;

Οι γονείς αρκετές φορές αγωνιούν για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού και αναρωτιούνται εάν πρέπει να επισκεφτούν έναν ενδοκρινολόγο, ώστε να γίνει έλεγχος του ενδοκρινικού συστήματος, της λειτουργίας των αδένων και της έκκρισης ορμονών. Σε κάθε περίπτωση ο παιδίατρος ο οποίος παρακολουθεί την πορεία του παιδιού είναι εκείνος που θα συστήσει την εξέταση από κάποιον παιδοενδοκρινολόγο.

Συμπτώματα που οδηγούν ένα παιδί στον ενδοκρινολόγο

Τα συμπτώματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν τον παιδίατρο σε μία τέτοια υπόδειξη ποικίλουν, καθώς μπορεί να αφορούν κάποιες σωματομετρικές αναλογίες ή ακόμη και κάποιες μεταβολικές διαταραχές που μπορεί να είναι και κληρονομικές. Εάν για παράδειγμα ένας ή και οι δύο γονείς πάσχουν από κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα, συνίσταται ο ορμονολογικός έλεγχος του παιδιού. Στην περίπτωση που το ύψος του παιδιού δεν αυξάνεται φυσιολογικά, θα πρέπει ένας ενδοκρινολόγος να διερευνήσει το ενδεχόμενο ανεπαρκούς ποσότητας αυξητικής ορμόνης. Από την άλλη πλευρά, το σωματικό βάρος του παιδιού μπορεί επίσης να αποτελέσει ένδειξη για επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο, καθώς η εκδήλωση παιδικής παχυσαρκίας συσχετίζεται με μελλοντική εμφάνιση άλλων παθήσεων.

pote na episkeftei endokrinologo to paidi 2

Μία άλλη περίπτωση που χρήζει ενδοκρινολογικής διάγνωσης είναι ο νεανικός διαβήτης, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι. Δεδομένου ότι όσα παιδιά πάσχουν, δεν μπορούν να ρυθμίζουν ομαλά την παραγωγή της ινσουλίνης, κρίνεται αναγκαίος ο έλεγχος ώστε να ρυθμιστεί η νόσος.

Διαβάστσε επίσης: Μήπως το παιδί σας πρέπει να επισκεφθεί έναν ενδοκρινολόγο;

Μία άλλη περίπτωση στην οποία μπορεί να χρειαστεί η παρακολούθηση από ενδοκρινολόγο είναι ο χρόνος εμφάνιση της ήβης, η οποία μπορεί να συμβεί είτε πρόωρα, είτε καθυστερημένα.

Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις ο ενδοκρινολόγος είναι αυτός που θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και εάν χρειάζεται την απαραίτητη θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved