Έντονη ξηροδερμία στο κεφάλι του παιδιού - Αίτια & αντιμετώπιση

Ξηροδερμία στη βρεφική και παιδική ηλικία: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Έντονη ξηροδερμία στο κεφάλι του παιδιού - Αίτια & αντιμετώπιση

Ξηροδερμία στο κεφάλι των παιδιών - Πώς εκδηλώνεται

Η εκδήλωση της ξηροδερμίας πολλές φορές μπορεί να αποτελεί συνέπεια του πολύ τακτικού καθαρισμού, και στις περισσότερες περιπτώσεις με μη ενδεδειγμένα σαπούνια, με αποτέλεσμα τα φυσικά έλαια που εκκρίνονται από το ίδιο το σώμα να απομακρύνονται και το δέρμα να γίνεται ξηρό. Έτσι, το δέρμα έχει μία προδιάθεση να αφυδατώνεται ευκολότερα και να γίνεται περισσότερο ευαίσθητο.

Συμπτώματα ξηροδερμίας

Η εκδήλωσή της χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ξηρού δέρματος και την απολέπιση, ενώ ίσως κάποιες φορές μπορεί να εκδηλώνεται και κνησμός στο σώμα, στα άκρα, στο πρόσωπο και στο τριχωτό.

Στα βρέφη η εκδήλωση ξηροδερμίας σχετίζεται με την λεπτή και εξαιρετικά ευαίσθητη επιδερμίδα που διαθέτουν. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονο εάν το παιδί ζει σε περιοχή με πολύ ξηρό κλίμα, ενώ και κατά την περίοδο του χειμώνα ο εξωτερικός κρύος αέρας και ο θερμός στο εσωτερικό του σπιτιού, οδηγούν σε χαμηλά ποσοστά υγρασίας.

xirodermia sto kefali ton paidion 1

Ξηροδερμία στο κεφάλι των παιδιών - Αντιμετώπιση

Η ξηροδερμία μπορεί να αποτελέσει επίσης σύμπτωμα ατοπικής δερματίτιδας ή ιχθύασης. Οι γονείς προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ξηροδερμία και εφόσον ο παιδίατρος έχει εκτιμήσει την κλινική εικόνα, μπορούν να προμηθευτούν κατάλληλα σχεδιασμένα αφρόλουτρα και σαμπουάν που καθαρίζουν το δέρμα, ενώ μετά το μπάνιο μπορούν να εφαρμόζουν μία ενυδατική κρέμα που θα περιορίζει σημαντικά την ξηροδερμία. Σε γενικές γραμμές τα προϊόντα καθαρισμού που επιλέγουν καλό είναι να μην έχουν χρώμα και άρωμα, αλλά να είναι απόλυτα σχεδιασμένα για να καλύπτουν τις ανάγκες του ξηρού δέρματος.

Ταυτόχρονα, στην περίπτωση που το σπίτι και τα δωμάτια που περνά πολλές ώρες το παιδί έχουν ιδιαίτερα ξηρή ατμόσφαιρα οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν υγραντήρα για λίγες ώρες ημερησίως, ώστε να διατηρείται μία σχετική υγρασία.

Πότε θα πρέπει οι γονείς να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους

Παρόλο αυτά εάν εμφανιστεί πυώδες έκκριμα στην περιοχή της ξηροδερμίας, οι γονείς θα πρέπει άμεσα να επισκεφτούν τον παιδίατρο τους.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved