Πέμπτη νόσος και παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Πέμπτη νόσος & παιδιά: συμπτώματα, επιπλοκές, προφύλαξη.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Πέμπτη νόσος και παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Τι είναι η Πέμπτη νόσος ή αλλιώς Λοιμώδες ερύθημα-(Erythema infectiosum)

Με τον όρο «πέμπτη νόσος» αναφέρεται η λοίμωξη που μπορεί να εκδηλωθεί σε ένα παιδί και οφείλεται στον παθογόνο μικροοργανισμό παρβοϊό Β19. Η αναφορά της ως πέμπτη νόσος την εντάσσει στις πέντε πιο κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας, μαζί με αυτές της οστρακιάς, ερυθράς, ιλαράς και παρωτίτιδας.

Σε γενικές γραμμές αποτελεί μία ήπια λοίμωξη, για την οποία δεν υπάρχει εμβόλιο, ενώ κάποιος θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει ως μία ασθένεια που δεν απαιτεί κάποια θεραπεία.

Σε ποιες ηλικίες παιδιών εμφανίζεται η πέμπτη νόσος;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, με αυξημένη συχνότητα κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πέμπτη νόσος (Λοιμώδες ερύθημα) ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί;

pempth nosos sta paidia 2

Στα παιδιά τα συχνότερα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα του κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, κάποιες στομαχικές διαταραχές και ίσως ελαφριά καταρροή. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι πως αρκετές ημέρες μετά την εκδήλωση αυτών των ήπιων συμπτωμάτων που προαναφέρθηκαν, εκδηλώνεται ένα εξάνθημα στο πρόσωπο ανοιχτόχρωμο το οποίο προχωρά στα χέρια, τον κορμό και το υπόλοιπο σώμα. Κάποιες φορές η εμφάνιση αυτού του εξανθήματος μπορεί να συνοδεύεται και με έντονο αίσθημα κνησμού. Έχει παρατηρηθεί πως εάν το παιδί εκτεθεί στον ήλιο ή κάνει ζεστό μπάνιο, το εξάνθημα γίνεται περισσότερο έντονο και εμφανές, ενώ για την υποχώρησή του μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες.

Πώς υποχωρεί το εξάνθημα αυτό και πότε θα πρέπει οι γονείς να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους;

Το εξάνθημα υποχωρεί σταδιακά, ενώ η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων κατά την 7η -11η ημέρα από την ημέρα που μολύνθηκε ένα άτομο. Η πέμπτη νόσος ωστόσο μπορεί να φανεί περισσότερο επικίνδυνη για άτομα που έχουν αναιμία καθώς και για εγκυμονούσες γυναίκες, αφού ο παρβοϊός μπορεί να περάσει στο έμβρυο και να προκαλέσει σημαντικές βλάβες καθώς και αποβολή.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved