Πέτρες στις αμυγδαλές του παιδιού – Τι τις προκαλεί

Οι αμυγδαλές αποτελούν ένα συχνό σημείο για τα παιδιά στο οποίο μπορεί να εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνιέται σχετικά εύκολα με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Πέτρες στις αμυγδαλές του παιδιού – Τι τις προκαλεί

Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι ο σχηματισμός πέτρας στις αμυγδαλές, χωρίς να είναι απαραίτητο ότι θα γίνει αντιληπτό. Πράγματι, πολλές μικρές πέτρες δεν είναι απαραίτητο ότι θα δώσουν συμπτώματα, ενώ ακόμη και όταν έχουν μεγαλύτερο μέγεθος εντοπίζονται ως τυχαίο εύρημα σε μία ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία.

Οι αμυγδαλές αποτελούν ένα σχηματισμό στο πίσω μέρος του λαιμού, ενώ ο ρόλος τους αφορά κυρίως το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς λειτουργούν σαν ένα δίχτυ, ώστε να παγιδεύουν τους πιθανούς μικροοργανισμούς που εισέρχονται από τη στοματική κοιλότητα. Η μορφολογία τους αποτελείται από γωνίες και σχισμές, με αποτέλεσμα να παγιδεύονται συχνά νεκρά κύτταρα σε συνδυασμό με πλήθος βακτηρίων. Η αυξημένη συγκέντρωση στα σημεία αυτά τέτοιων κυττάρων έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή μιας λευκής ουσίας, η οποία εγκλωβίζεται στις αμυγδαλές. Το σοβαρό πρόβλημα ξεκινά όταν η ουσία αυτή σκληραίνει ή ασβεστοποιείται. Έτσι, κάποιες από τις πέτρες που έχουν σχηματιστεί μπορούν να δώσουν συμπτώματα όπως:

  • οίδημα (καθώς εάν υπάρξει φλεγμονή στο σημείο θα πρηστούν οι αμυγδαλές),
  • δυσκολία στην κατάποση
  • ακόμη και κακοσμία στην αναπνοή, που είναι ο πιο συχνός δείκτης μιας πέτρας.
petres stis amigdales 1

Κάποιες φορές μπορεί μία πέτρα να προκαλέσει πονόλαιμο και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και πόνο στο αυτί, αφού ακόμη και εάν η πέτρα δεν ακουμπά στο αυτί, υπάρχουν κοινές νευρικοί οδοί.

Προκειμένου να προληφθεί ο σχηματισμός πέτρας στις αμυγδαλές συνίσταται ο συχνός καθαρισμός ως εξής: με τη γλώσσα έξω και λέγοντας «αααα» οι γονείς μπορούν να ρίξουν λίγο νερό σε μία μπατονέτα και να πιέσουν ελαφρά ώστε να μετακινήσουν την πέτρα. Αμέσως το παιδί θα πρέπει να ξεπλύνει το στόμα με νερό. Επιπρόσθετα με την οδοντόβουρτσα, μπορούν ταυτόχρονα να σηκώσουν τον ιστό των αμυγδαλών και να εντοπίσουν τις πέτρες.

Συνίσταται να κάνει το παιδί γαργάρες με αλμυρό νερό, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος οποιασδήποτε βακτηριακής λοίμωξης. Στο εμπόριο επίσης κυκλοφορούν στοματικά σπρέι που βοηθούν την απομάκρυνσή τους, απλώς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με τη χαμηλότερη ρύθμιση, ή ακόμη και στοματικά διαλύματα για γαργάρες μετά το φαγητό, δεδομένο ότι οι πέτρες τείνουν να σχηματίζονται μετά το γεύμα. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρο τους, καθώς όλα τα προτεινόμενα μέσα χρειάζονται αρκετή προσοχή για να μην υπάρξουν μολύνσεις. Ο παιδίατρος θα τους δώσει οδηγίες για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής των παιδιών.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved