Εμβόλια και εξετάσεις που πρέπει να κάνει το παιδί επιστρέφοντας στο σχολείο

Επιστροφή στο σχολείο και κορονοϊός: Μην αμελήσετε τον εμβολιασμό των παιδιών

Εμβόλια και εξετάσεις που πρέπει να κάνει το παιδί επιστρέφοντας στο σχολείο

Μπήκαμε στον Σεπτέμβριο και όπως κάθε χρόνο η οικογένεια ετοιμάζεται για την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.

Η λίστα με τις υποχρεώσεις αρχίζει να γεμίζει σταδιακά, ιδιαίτερα φέτος που λόγω της παγκόσμιας πανδημίας όλοι διανύουμε μία δύσκολη και απαιτητική περίοδο. Μπορεί το ενδιαφέρον των γονιών να στρέφεται στην προμήθεια και τη χρήση μάσκας και αντισηπτικών, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σωματική ακεραιότητα τόσο του παιδιού όσο και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, ωστόσο δεν θα πρέπει να αμελείται και το τακτικό ραντεβού με τον παιδίατρο, για τον αναγκαίο εμβολιασμό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ο παιδίατρος θα αξιολογήσει το σύνολο των παραμέτρων υγείας του παιδιού, όπως την καρδιακή λειτουργία, πιθανά προβλήματα όρασης καθώς και τις σωματικές αναλογίες. Στην περίπτωση που το παιδί λαμβάνει μέρος σε εξωσχολικές και αθλητικές δραστηριότητες, ο παιδίατρος θα κρίνει την ικανότητα συμμετοχής του σε αυτές. Στη συνέχεια θα προχωρήσει στον εμβολιασμό του παιδιού, σύμφωνα πάντα με τον προβλεπόμενο προγραμματισμό και ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πόσο σημαντικό είναι για τους γονείς να κατανοήσουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, καθώς μέσω της δημιουργίας αντισωμάτων ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως το τόσο ισχυρό όπλο του εμβολιασμού έχει πετύχει να εξαλείψει ασθένειες, οι οποίες στο παρελθόν στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Επιπλέον γίνεται εύκολα αντιληπτό η αναγκαιότητα του εμβολιασμού, με τον αγώνα που δίνει η επιστημονική κοινότητα για το σχεδιασμό του εμβολίου έναντι του COVID-19. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται το πλάνο του απαραίτητου εμβολιασμού, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών των παιδιών και των εφήβων που ισχύει στη χώρα μας.

emvolio paidia epistrofi sxoleio



Παρόλο αυτά θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν επιπλέον εμβόλια, τα οποία είναι εξίσου αναγκαία και απαραίτητα, όπως το Bexsero και το εμβόλιο της γρίπης. Το Bexsero είναι το εμβόλιο του έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου ομάδας Β, ο οποίο εφαρμόζεται για την πρόληψη της διηθητικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, η εκδήλωση της οποίας οφείλεται στο βακτήριο N. Meningitidis. Το εμβόλιο έναντι του ιού της γρίπης αν και είναι προαιρετικό συνιστάται να χορηγείται σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου και σε βρέφη άνω των 6 μηνών.

Καταλήγοντας, οι γονείς οφείλουν να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου όσον αφορά τον τακτικό εμβολιασμό του παιδιού, καθώς η αποφυγή και η ματαίωσή του μπορεί να εκθέσει τόσο το παιδί όσο και τους γύρω του σε μεγάλους κινδύνους για την υγεία.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

back to school afierwma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved