Πώς να κρατήσετε τα παιδιά υγιή το καλοκαίρι

Τι μπορείτε να κάνετε ώστε τα παιδιά σας να παραμείνουν σε φόρμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά υγιή το καλοκαίρι

Καλοκαίρι για τα παιδιά σημαίνει ελευθερία. Κανένα πρόγραμμα που να επιβάλλει συγκεκριμένες ώρες ύπνου, διαβάσματος ή παιχνιδιού.

Όμως συχνά αυτή η περίοδος που διαρκεί αρκετούς μήνες, δεν είναι πάντα καλή για την υγεία των παιδιών.

Μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι τα παιδιά τείνουν να αυξάνουν το βάρος τους γρηγορότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα καθώς τρώνε περισσότερο και δεν ασκούνται αρκετή ώρα.

Πώς λοιπόν θα διατηρήσετε τα παιδιά σε φόρμα και κυρίως πώς θα παραμείνουν υγιή; Δείτε μερικούς τρόπους:

Προσοχή στη διατροφή

Μην υποκύπτετε στη λύση του έτοιμου φαγητού τώρα το καλοκαίρι ή στην αύξηση της κατανάλωσης σνακ. Αντίθετα, εκμεταλλευτείτε το χρόνο που έχετε για να ετοιμάσετε μαζί το φαγητό, να φτιάξετε φρουτοσαλάτες ή σαλάτες της αρεσκείας τους. Ακόμα και στη θάλασσα ετοιμάστε σπιτικά σάντουιτς και αποφύγετε γλυκά και αναψυκτικά. Επίσης, μην εφοδιάζετε τα ντουλάπια με τσιπς, μπισκότα και άλλες λιχουδιές καθώς θα είναι δύσκολο να αντισταθούν.

Καθιερώστε μια νέα ρουτίνα

Ο ελεύτερος χρόνος είναι σημαντικός για τα παιδιά αλλά καλό είναι να απασχολούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας με κάτι. Μπορεί να είναι μια βόλτα με το ποδήλατο, μια απογευματινή βόλτα με τα πόδια ή μαθήματα κολύμβησης. Ένα καθημερινό πρόγραμμα θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερο χρόνο στην οθόνη και λιγότερο σνακ (και ίσως ακόμη και λιγότερη γκρίνια).

Να είστε σταθεροί με το θέμα ύπνου

Προφανώς τώρα που τα παιδιά δεν έχουν σχολείο μπορούν να απολαύσουν τον πρωινό τους ύπνο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να κοιμούνται ότι ώρα θέλουν το βράδυ. Τα παιδιά που κοιμούνται λίγο έχουν λιγότερη ενέργεια για να κάνουν τα πράγματα που τα διατηρούν υγιή, όπως η άσκηση. Ένας κουρασμένος εγκέφαλος είναι επίσης πιο πιθανό να κάνει ανθυγιεινές επιλογές.

Βάλτε όρια για το χρόνο μπροστά στην οθόνη

Για τα παιδιά ο χρόνος που περνούν μπροστά σε μια οθόνη δεν είναι ποτέ αρκετός. Τώρα το καλοκαίρι λοιπόν πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει χρονικός περιορισμός αφού δεν έχουν σχολείο και υποχρεώσεις. Όμως, ο επιπλέον χρόνος μπροστά στην οθόνη αντικαθιστά άλλες δραστηριότητες όπως το να παίξει με κάτι άλλο ή ακόμα και να κοιμηθεί .Γι΄αυτό είναι σημαντικό να διατηρήσετε χρονικά όρια έτσι ώστε το παιδί να ξέρει πόσες και ποιες ώρες μπορεί να παίζει ή να παρακολουθεί τηλεόραση.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών να περνούν όχι περισσότερο από 1 ώρα την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση ή το τάμπλετ και στα μεγαλύτερα να έχουν σταθερά όρια για το πόσο χρόνο μπορούν να χρησιμοποιούν τηλεόραση, smartphone ή υπολογιστές.

Πηγή: www.webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved