Τι πρέπει να κάνετε αν πατήσετε αχινό - Συμβουλές για γονείς και παιδιά

Τι πρέπει να κάνετε άμεσα, αν πατήσετε αχινό εσείς ή τα παιδιά σας.

Τι πρέπει να κάνετε αν πατήσετε αχινό - Συμβουλές για γονείς και παιδιά

Τι είναι ο αχινός;

Οι αχινοί είναι μικρά, θαλάσσια πλάσματα που καλύπτονται από ακίδες και ζουν στη θάλασσα σε όλο τον κόσμο. Μπορούν να βρεθούν τόσο σε ζεστό όσο και σε κρύο νερό, αν και συνήθως ζουν σε σχετικά ρηχά νερά όπως λίμνες, κοραλλιογενείς υφάλους ή βράχους. Οι αχινοί δεν είναι επιθετικοί, αλλά επειδή βρίσκονται σε ρηχά νερά προκαλούν ακούσιο τσίμπημα.

Αν και οι αχινοί είναι όμορφοι και εντυπωσιακοί είναι επίσης και εξαιρετικά επώδυνοι. Αν κάποιος τους πιάσει απαλά στο χέρι του, δεν υπάρχει κίνδυνος να τρυπηθεί, κάτι που συμβαίνει σχεδόν αμέσως όταν κάποιος τον πατήσει κατά λάθος.

Πώς μοιάζει το τσίμπημα αχινού;

Τα τσιμπήματα αχινών γίνονται αμέσως αντιληπτά και είναι αρκετά επώδυνα. Συνήθως αφήνουν αγκάθια στην περιοχή, που εύκολα μπορούν να μολυνθούν αν δεν αφαιρεθούν αμέσως. Η περιοχή μπορεί να ερεθιστεί, να κοκκινίσει και να πρηστεί.

tsimpima axinou paidia 3

Θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια άμεσα αν νιώσετε:

  • αδυναμία
  • Μυϊκό πόνο
  • παράλυση
  • κόπωση

Γιατί τσιμπάει ο αχινός;

Ένας αχινός έχει δύο αμυντικά συστήματα. Το ένα είναι πάντα απασχολημένο. Αποτελείται από μεγάλα, δηλητηριώδη αγκάθια που είναι αρκετά αιχμηρά για να τρυπήσουν το δέρμα. Αυτά τα αγκάθια μπορούν επίσης να σπάσουν εύκολα μέσα στο δέρμα αφού σας τσιμπήσει ο αχινός.

Το δεύτερο αμυντικό του σύστημα είναι πιο ενεργό. Ονομάζεται pedicellariae και πρόκειται ουσιαστικά για τα σαγόνια που μπορούν να απελευθερώσουν δηλητήριο.

Το δέρμα πονά αμέσως μόλις πατήσει κάποιος αχινό.

Τι να κάνετε αν πατήσετε αχινό;

Αμέσως προσπαθήστε να βγάλετε τα αγκάθα από το δέρμα σας. Το ελαιόλαδο, ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια ή ακόμη και μια βελόνα θα σας βοηθήσει να τα βγάλετε πιο εύκολα.

Μόλις αφαιρέσετε τις βελόνες από το σημείο, πλύντε καλά με σαπούνι και νερό.



Για να αντιμετωπίσετε τον πόνο του τσιμπήματος, μπορείτε να βάλετε κάποια κρέμα ιβουπροφαίνης ή ακεταμινοφαίνης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικές αντιβιοτικές κρέμες στην πληγείσα περιοχή τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Εάν η περιοχή έχει φαγούρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικά μια κρέμα υδροκορτιζόνης.

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε την υδροκορτιζόνη αμέσως και καλέστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε:

  • πρήξιμο
  • ερυθρότητα
  • ζεστη την περιοχή
  • πυρετό
  • έντονο πόνο
tsimpima axinou paidia 1

Απάντηση σε μια ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι

Ερώτηση: Κάνει να ουρήσω στην περιοχή που πάτησα αχινό;

Απάντηση: Όχι, αυτό δεν συστήνεται και δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει με κάποιο τρόπο.

πηγή: Healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved