Κορονοϊός και λεχώνα: Πώς το μητρικό γάλα προστατεύει το νεογέννητο;

Μόλις φέρατε στον κόσμο το μωρό σας; Δείτε πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το νεογέννητο από τον κορονοϊό.

Κορονοϊός και λεχώνα: Πώς το μητρικό γάλα προστατεύει το νεογέννητο;

Ο κορονοϊός έχει και επίσημα πια αναδειχθεί σε πανδημία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όλοι, μικροί και μεγάλοι, μένουμε σπίτι και τηρούμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να περιορίσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο την εξάπλωσή του.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν, οι εγκυμονούσες δεν φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες του κορονοϊού από ό,τι ο γενικός πληθυσμός, ούτε φαίνεται πιθανό να μεταδοθεί ο κορονοϊός από τη μέλλουσα μαμά στο αγέννητο μωρό της.

Ο πλακούντας είναι αυτός που προστατεύει πολύ καλά το έμβρυο και το κρατάει ασφαλές ακόμα και αν η μέλλουσα μαμά νοσήσει από τον ιό.

Ωστόσο ο κορονοϊός Covid-19 είναι ένας καινούργιος παθογόνος μικροοργανισμός και γι' αυτό οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί. Οι εγκυμονούσες οφείλουν να τηρούν τα στοιχειώδη μέτρα όπως όλοι μας, και με αυτόν τον τρόπο να κρατήσουν προστατευμένες τις ίδιες, το έμβρυο αλλά και τους γύρω τους:

  • περιορισμός μετακινήσεων και παραμονή εντός σπιτιου
  • χρήση μασκών και γαντιών μίας χρήσεων όταν έρχονται σε επαφή με κόσμο
  • καλό πλύσιμο των χεριών
  • φροντίδα ατομικής υγιεινής

Λεχώνα και κορονοϊός

Τι ισχύει όμως για τις γυναίκες που μόλις έχουν γεννήσει και για τα νεογέννητα μωρά;

Και σε αυτήν την περίπτωση η πρόληψη και η προστασία είναι αυτά που θα σας κρατήσουν ασφαλείς. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το μητρικό γάλα είναι αυτό που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού και θα του προσφέρει την προστασία που χρειάζεται. To μητρικό γάλα δίνει στο μωρό τα αντισώματα που χρειάζεται και η σύστασή του είναι τέτοια που ακόμα και σε περίπτωση ασθένειας, συμβάλλει στην καταπολέμησή της. Για αυτό άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία προτρέπει ο πρώτος θηλασμός του μωρού να γίνεται αμέσως μετά τον τοκετό.

Τέλος είναι σημαντικό, να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν πιάσετε το μωρό και αφού το αφήσετε. Εάν νιώθετε ύποπτα συμπτώματα, χρηισμοποιήστε θήλαστρο για τον θηλασμό, χρησιμοποιείτε μάσκα και φροντίζετε να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τις επιφάνειες στο σπίτι καθημερινά.

Πηγή: babyology.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved