Παιδικός διαβήτης: Αιτίες, συμπτώματα & αντιμετώπιση

Τι είναι ο παιδικός διαβήτης, ποια είναι τα συμπτώματα και τι μπορούμε να κάνουμε;

Παιδικός διαβήτης: Αιτίες, συμπτώματα & αντιμετώπιση

Τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά με διαβήτη έχουν αυξηθεί παγκοσμίως. Αντίστοιχα, αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από παιδικό διαβήτη, γεγονός που κάνει πολλούς γονείς να ανησυχούν.

Ο διαβήτης χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τον Τύπο 1 και τον Τύπο 2. Σύμφωνα με έρευνες περίπου 17 στα 100.000 παιδιά έχουν διαβήτη και μάλιστα, το 90% των παιδιών πάσχει από διαβήτη Τύπου 1.

Ποια η διαφορά του διαβήτη Τύπου 1 και τον διαβήτη Τύπου 2;

Ο διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη. Στον συγκεκριμένο τύπου διαβήτη, η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο μπορεί κάποιο παιδί να εμφανίσει διαβήτη τύπου 1 ακόμα και αν δεν έχει κάποιος άλλος στην οικογένεια. Σε αυτήν την περίπτωση τα αίτια της εμφάνισής του παραμένουν άγνωστα.

Ο διαβήτης τύπου 2, αν και δεν τον βρίσκουμε συχνά στα πολύ μικρά παιδιά, μπορεί να συμβεί όταν δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη που υπάρχει στον οργανισμό δεν λειτουργεί σωστά. Η συγκεκριμένος τύπος διαβήτης, σχετίζεται με τις κακές διατροφικές συνήθειες των παιδιών που υιοθετούν ήδη από την πολύ μικρή τους ηλικία.

Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη στα παιδιά;

Τα πιο συνήθη συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου είναι:

  • συνεχής δίψα
  • έντονη κόπωση
  • απώλεια βάρους
  • συχνή ούρηση

Κάποια παιδιά ενδέχεται να εμφανίσουν στομαχόπονο, πονοκέφαλο, ακόμα και προβλήματα συμπεριφοράς.

Τι κάνουμε εάν το παιδί μας έχει διαβήτη;

Όπως και στους μεγάλους, έτσι και στα παιδιά, η θεραπεία του διαβήτη περιλαμβάνει τη χορήγηση ινσουλίνης, η οποία σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου.

Τα παιδιά που νοσούν με διαβήτη πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό τους -ιδανικά ανά τρίμηνο- και να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις μία φορά το χρόνο για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων.

Επιπλέον, οι γονείς είναι σημαντικό να έχουν πάντα στο μυαλό τους:

  • συχνές μετρήσεις του σακχάρου,για να προσαρμόζουν τη δόση της ινσουλίνης, ώστε να αποφεύγουν την υπεργλυκαιμία και την υπογλυκαιμία. Είναι επίσης σημαντικό
  • να μην παραλείπεται η δόση της ινσουλίνης που πρέπει να παίρνει το παιδί καθημερινά
  • η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική, για τη διατήρηση σταθερού βάρους
  • η άσκηση βοηθά να μειώνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και να βελτιώνεται η δράση της ινσουλίνης.

Πηγή: diabetes.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved