Οξύουροι στα παιδιά ή αλλιώς «σκουληκάκια» - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (pics)

Τι είναι οι οξύουροι ή αλλιώς «σκουληκάκια»;

Οξύουροι στα παιδιά ή αλλιώς «σκουληκάκια» - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (pics)

Οι οξύουροι είναι παράσιτα που εμφανίζονται συχνά στα παιδιά και οφείλονται σε κακή υγιεινή. Μοιάζουν με μικρά λευκά σκουληκάκια και παρατηρούνται στις κενώσεις τους.

Αν το παιδί σας εμφανίσει οξύουρους, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε. Δεν προκαλούν κάποια βλάβη παρά μόνο φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού και ανήσυχο ύπνο. Μην αγχώνεστε δεν θα αργήσετε να τους ξεφορτωθείτε.

Πώς μεταδίδονται οι οξύουροι ή «σκουληκάκια»

Αρχικά αξίζει να γνωρίζετε ότι οι οξύουροι είναι μεταδοτικοί.

Τα αυγά των οξύουρων, που συνήθως φωλιάζουν στα ακάθαρτα νύχια, εγκαθίστανται στο γαστρεντερικό σύστημα, δίνουν προνύμφες και αυτές με τη σειρά τους μεταμορφώνονται σε άσπρα σκουλήκια, που ενδημούν στο παχύ έντερο (κυρίως στο ορθό).

Πού αλλού μπορεί να βρεθούν τα αυγά:

  • στα σεντόνια
  • στις πετσέτες
  • στα εσώρουχα
  • στην λεκάνη της τουαλέτας
  • στα παιχνίδια

Τα αβγά εκκολάπτονται στο παχύ έντερο. Οι σκώληκες ωριμάζουν σε 2-4 εβδομάδες και ζουν 2 μήνες. Το ένα τρίτο των λοιμώξεων είναι ασυμπτωματικές. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο ερεθισμός και η φαγούρα του πρωκτού. Μερικές φορές ο κνησμός είναι σοβαρός και μπορεί να παρατηρηθούν δευτερογενείς βακτηριακές μολύνσεις. Σπάνια οι οξύουροι μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές του σώματος όπως στον ουρογεννητικό σωλήνα των γυναικών με αποτέλεσμα την πρόκληση κολπίτιδας.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της μόλυνσης;

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια των οξύουρων είναι η φαγούρα γύρω από τον πρωκτό και ο ανήσυχος ύπνος όπως αναφέραμε και παραπάνω. Η φαγούρα είναι συνήθως χειρότερη τη νύχτα, επειδή τα σκουλήκια μετακινούνται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό για αφήσουν τα αυγά τους.

Εάν το παιδί σας οξύουρους μπορείτε να δείτε τα σκουληκάκια στην πρωκτική περιοχή, ειδικά αν κοιτάξετε περίπου 2 ή 3 ώρες αφού το παιδί σας κοιμηθεί. Μπορείτε επίσης να δείτε τα σκουλήκια στην τουαλέτα αφού το παιδί σας πάει στο μπάνιο. Μοιάζουν με μικρές κλωστούλες. Μπορεί επίσης να τα δείτε στο εσώρουχο του παιδιού σας το πρωί.

Ο πόνος στην κοιλιά και η ναυτία είναι λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα, αλλά μπορεί συμβούν και αυτά εάν υπάρχουν αρκετοί οξύουροι στο έντερο του παιδιού σας.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τους οξύουρους;

Ο γιατρός σας θα εκτιμήσει την κατάσταση και ίσως να χορηγήσει ακόμη και κάποια φαρμακευτική αγωγή. Επίσης θα δώσει βάρος στην καθαριότητα και την ατομική υγιεινή του παιδιού.

Μερικοί γιατροί συνιστούν θεραπεία ακόμη και όλης της οικογένειας.

Επιπλέον θα πρέπει:

  • να πλένετε καλά τα χέρια των παιδιών
  • να κόβετε τα νύχια τους
  • να πλένετε πολύ καλά τα κλινοσκεπάσματα και τις πετσέτες
  • να καθαρίζετε και να πλένετε συχνά τα παιχνίδια του
  • να αλλάζετε τακτικά τα ρούχα του
  • να αλλάζετε τακτικά τα εσώρουχά του

Δείτε στη gallery που ακολουθεί πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας:

πηγές: kidshealth.org / Wikipedia / onmed.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved