Το κούνημα μπορεί να βλάψει το μωρό;

Είναι το κούνημα ποτέ κακό για το μωρό;

Το κούνημα μπορεί να βλάψει το μωρό;

Όταν οι μαμάδες έχουν κάνει ένα ή δύο παιδιά, οι μαμάδες μαθαίνουν ότι τα γκρινιάρικα μωρά ηρεμούν πιο γρήγορα όταν τα κουνάνε.

Και το πιο γρήγορο κούνημα είναι σίγουρα πιο ασφαλές από μια βόλτα με το αυτοκίνητο με έναν κουρασμένο πατέρα στο τιμόνι. Ωστόσο, πολλές μητέρες και πατεράδες βρίσκουν την κίνηση αυτή λίγο αφύσικη και έντονη.

«Το ξέρω ότι το κάνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά μήπως υπάρχει κίνδυνος το κούνημα να προκαλέσει κατά λάθος το Σύνδρομο Ανατάραξης Βρέφους;» .

Η απάντηση είναι όχι . Όπως αναφέρει ο Harvey Karp, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του UCLA στο βιβλίο του «Το πιο χαρούμενο μωρό στον κόσμο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις διόπτρα, υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο τράνταγμα και στο κούνημα.

Το τράνταγμα είναι πολύ έντονο και βίαιο. Κάνει τον εγκέφαλο να χτυπάει μπροστά και πίσω πάνω στο εσωτερικό τοίχωμα του κρανίου, με αποτέλεσμα να σπάσουν κάποιες μικρές φλέβες , κάτι που προκαλεί αιμορραγία και βλάβη στον εγκέφαλο.

Μια αναφορά της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής σημειώνει: «Το ταρακούνημα που οδηγεί στο Σύνδρομο Ανατάραξης Βρέφους είναι τόσο βίαιο ώστε τα άτομα που το παρατηρούν θα αναγνώριζαν ότι είναι επικίνδυνο και μπορεί να σκοτώσει ένα παιδί».

Το κούνημα ή το λίκνισμα από την άλλη πλευρά είναι ασφαλές επειδή:

Οι κινήσεις είναι γρήγορες αλλά μικρές, μόνο 3-5 εκατοστά από τη μια πλευρά στην άλλη. Οπότε ο εγκέφαλος δεν κουνιέται καθόλου.

Το κεφάλι του μωρού και ο αυχένας του υποστηρίζονται πάντα και ευθυγραμμίζονται με το σώμα. (Δεν υπάρχει καμία απότομη κίνηση όπου το σώμα πηγαίνει προς τη μια πλευρά και το κεφάλι πέφτει απότομα από την άλλη).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved