Δώδεκα τρόποι για να προλάβετε το ΣΑΒΘ και την ασφυξία στα βρέφη

ΣΑΒθ (Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου) - Υπάρχουν τρόποι να τον μειώσετε δραστικά τον κίνδυνο

Δώδεκα τρόποι για να προλάβετε το ΣΑΒΘ και την ασφυξία στα βρέφη

Το ΣΑΒΘ δεν είναι κάτι το οποίο θέλει κανείς να σκέφτεται αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειώσετε δραστικά τον κίνδυνο που διατρέχει το μωρό σας:

  1. Να αφήνετε το μωρό σας να κοιμάται μόνο ανάσκελα
  2. Να θηλάζετε αν μπορείτε: αυτό μειώνει το ΣΑΒΘ κατά 50%
  3. Να μην έχετε καθόλου καπνό στο σπίτι: Μην καπνίζετε, μην επιτρέπετε σε άλλους να καπνίζουν, αποφύγετε τις ξυλόσομπες, το λιβάνι, τα κεριά και το αναμμένο τζάκι, εκτός κι αν το δωμάτιο αερίζεται πολύ καλά.
  4. Αποφύγετε την υπερβολικά υψηλή ή την υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία: Να έχετε το δωμάτιο σε θερμοκρασία 20 με 22 βαθμούς Κελσίου και να αποφύγετε τα σκουφάκια, τα καπέλα και τα υπερβολικά πολλά ρούχα. Τα αφτάκια του μωρού σας πρέπει να είναι ελαφρώς ζεστά (ούτε κρύα ούτε να καίνε).
  5. Να κοιμάστε στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό σας τουλάχιστον τους έξι πρώτους μήνες.
  6. Να φασκιώνετε καλά το μωρό όταν πρόκειται να κοιμηθεί, είτε την ημέρα είτε την νύχτα.
  7. Να του δίνετε μια πιπίλα πριν κοιμηθεί. Αν θηλάζετε, περιμένετε μια ή ΄δυο εβδομάδες μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός και μετά δώστε του πιπίλα.
  8. Μην κοιμάστε μαζί με το μωρό σας τους πρώτους εννέα μήνες. Μην το αφήνετε ποτέ να κοιμηθεί σε καναπέ, ανακλινόμενη πολυθρόνα, πολυθρόνα, πουφ ή στρώμα νερού.
  9. Αφαιρέστε μαξιλάρια, παιχνίδια, λούτρινα ζωάκια, αυτοκινητάκια και χοντρά ή πολύ χαλαρά σκεπάσματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασφυξία, όπως παπλώματα, μαξιλάρια, δέρματα από τον χώρο στον οποίο κοιμάται το μωρό. και μη βάζετε ποτέ χοντρές κουβέρτες κάτω από το μωρό.
  10. Βάλτε το μπρούμυτα με επίβλεψη για να το βοηθήσετε να δυναμώσει ώστε να μπορεί να τραβήξει το πρόσωπό του μακριά από κάτι που απειλεί να του προκαλέσει ασφυξία.
  11. Μην αφήνετε το μωρό σας να κοιμάται καθιστό σε κάθισμα αυτοκινήτου, σε πορτ μπεμπέ ή σε κούνια, ειδικά αν είναι πρόωρο ή έχει καθυστερημένη ανάπτυξη.
  12. Χρησιμοποιήστε μια έξυπνη καλαθούνα η οποία είναι εξοπλισμένη με μια ειδική θήκη για τον ύπνο, που εμποδίζει το μωρό να γυρίσει μπρούμυτα.

Δυστυχώς δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος να προσλάβετε το ΣΑΘΒ. Αλλά τα περισσότερα θύματα έχουν δύο ή περισσότερους από τους παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται πιο πάνω, οπότε αν ακολουθήσετε τις συμβουλές αυτές, το μωρό σας θα είναι οπωσδήποτε πιο ασφαλές.

Απόσπασμα από το βιβλίο Το πιο χαρούμενο μωρό στον κόσμο, από τις εκδόσεις διόπτρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved