Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το μωρό σας έχει κολικό;

Κολικοί στα μωρά: Εσεις γνωρίζετε τον Κανόνα των Τριών;

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το μωρό σας έχει κολικό;

Ο γνωστός παιδίατρος δρ Τ. Berry Brazelton ζήτησε από 82 νέες μαμάδες να κρατήσουν για τρεις μήνες ένα ημερολόγιο για τα κλάματα των μωρών τους.

Ο Brazelton ανακάλυψε ότι στις τέσσερις εβδομάδες το 50% των μωρών γκρίνιαζαν ή έκλαιγαν για περισσότερο από τρεις ώρες. Μια μελέτη σε 2.700 νεογέννητα ανέφερε έναν ημερήσιο μέσο όρο δυόμισι ωρών κλάματος ή γκρίνιας γύρω στους δύο μήνες, ενώ το 10 με 20 % έκανε μεγάλη φασαρία για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα. Ευτυχώς, στους τρεις μήνες, ελάχιστα μωρά έκλαιγαν περισσότερο από μια ώρα τη μέρα. (Αυτός είναι και ο λόγος που οι γιατροί συνήθισαν να αποκαλούν το πρόβλημα αυτό κολικός των τριών μηνών.)

Αλλά πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το μωρό σας κλαίει στα φυσιολογικά πλαίσια ή αν έχει περάσει τη γραμμή και έχει μπει στην περιοχή του κολικού;

PinakasKlamatos

Ένας γιατρός από το Κονέκτικατ, ο Morris Wessel, μελέτησε το συγκεκριμένο θέμα και κατέληξε σε έναν πολύ ακριβή ορισμό του κολικού, τον Κανόνα των Τριών. Σύμφωνα με αυτόν, ένα μωρό έχει κολικό αν κλαίει για τουλάχιστον τρεις ώρες τη μέρα, τρεις μέρες τη βδομάδα, για τρεις βδομάδες. (Αυτό είναι πολύ κλάμα και δεν περιλαμβάνει καν το κλάμα των γονιών!)

Σήμερα, ο Κανόνας των Τριών αναφέρεται ακόμη σε βιβλία για τους γονείς, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν βοηθάει καθόλου. Ένα μωρό που κλαίει επί δύο ώρες είναι λιγότερο ταραγμένο και ταράζει λιγότερο τους γονείς του από ένα μωρό που κλαίει επί τρεις ώρες; Έτσι, τα τελευταία χρόνια, το όριο αυτό των τριών ωρών έχει καταρριφθεί. Οι γιατροί έχουν πάψει να χρησιμοποιούν τον όρο κολικός αναφερόμενοι στα μωρά που κλαίνε πολύ... λένε ότι ένα μωρό παρουσιάζει επίμονο ή ανεξέλεγκτο κλάμα.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ποιο μωρό θα αναπτύξει κολικό. Δεν έχει βρεθεί καμία συστηματική συνάφεια ανάμεσα στο έντονο κλάμα και στο φύλο, την προωρότητα, το είδος του γάλατος ή τη σειρά γέννησης ενός μωρού, αλλά ούτε και την ηλικία, το εισόδημα ή τη μόρφωση των γονιών. Ο κολικός ειναι πραγματικά ένας εφιάλτης των γονιών που έχει ίδιες πιθανότητες να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε οικογένεια.

Απόσπασμα από το βιβλίο: Το πιο χαρούμενο μωρό στον κόσμο του Harvey Κarp, από τις εκδόσεις διόπτρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved