Ουρολοίμωξη στα παιδιά: Συμπτώματα & αντιμετώπιση

Το καλοκαίρι οι ουρολοιμώξεις καραδοκούν.

Ουρολοίμωξη στα παιδιά: Συμπτώματα & αντιμετώπιση

Το μπάνιο στη θάλασσα, στην πισίνα, καθώς και η συχνή χρήση τουαλέτας εκτός σπιτιού, αυξάνουν τις πιθανότητες της ουρολοίμωξης τόσο σε εμάς, όσο και στα παιδιά μας.

Πώς όμως θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει πάθει ουρολοίμωξη; Είναι ίδια τα συμπτώματα με αυτά των ενηλίκων; Ας τα δούμε αναλυτικά.

Συμπτώματα:

Η πιο συνήθης μορφή ουρολοίμωξης στα παιδιά είναι η κυστίτιδα και είναι όπου τα βακτήρια προσβάλουν την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη. Σε αυτήν την περίπτωση, τα συμπτώματα είναι:

  • πόνος και αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση
  • συχνή ανάγκη για ούρηση αν και τελικά απελευθερώνεται μία πολύ μικρή ποσότητα ούρων
  • ξυπνάει το βράδυ για να πάει τουαλέτα
  • ενδέχεται να κατουρηθεί πάνω του, παρόλο που πλέον έχει μάθει να κατουράει μόνο του
  • πόνος στην κοιλιά στο σημείο που είναι η ουροδόχος κύστη
  • τα ούρα μυρίζουν έντονα και έχουν πηκτή υφή
  • ίσως ανεβάσει πυρετό

Εάν η ουρολοίμωξη προσβάλει το συκώτι, τότε λέγεται πυελονεφρίτιδα. Τα συμπτώματα είναι τα ίδια αλλά σε αυτήν την περίπτωση το παιδί φαίνεται πιο άρρωστο και αδύναμο.

Διάγνωση:

Εάν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει ουρολοίμωξη πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό, για να του κάνει ανάλυση ούρων. Αυτή θα δείξει την ακριβή κατάσταση του και ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει για την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Αντιμετώπιση:

Τις περισσότερες φορές η ουρολοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιβίωση την οποία συνταγογραφεί ο γιατρός. Ωστόσο, μπορείτε και εσείς να συμβάλετε στην αντιμετώπιση της, παρακινώντας το παιδί σας να πίνει πολλά υγρά, όχι όμως αναψυκτικά τα οποία περιέχουν ζάχαρη και καφεΐνη.

Πηγή: kidshealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved