Πρώτο κλάμα νεογέννητου: Κλαίνε όλα τα μωρά όταν γεννιούνται;

Πρέπει να κλάψει το νεογέννητο μωρό;

 

Πρώτο κλάμα νεογέννητου: Κλαίνε όλα τα μωρά όταν γεννιούνται;

Αμέσως μετά τη γέννηση, το μωρό κλαίει από τα πρώτα τριάντα δευτερόλεπτα μέχρι το πρώτο λεπτό της ζωής του. Το κλάμα είναι απαραίτητο για την επιβίωσή του, καθώς ενεργοποιεί τους πνεύμονές του κάνοντάς το να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τη μύτη και το στόμα του.

Η πρώτη κραυγή

Δεν κλαίνε όλα τα μωρά όταν γεννιούνται, ωστόσο το σοκ της γέννησης συνήθως προκαλεί κάποια αντίδραση στο νεογέννητο. Μπορεί να κλαίει για μερικά λεπτά μετά τη γέννα, ή να αρχίσει σε ένα τσίριγμα και μετά να σταματήσει. Αν όμως έχει επηρεαστεί από τη νάρκωση που έχει δοθεί σε εσάς, μπορεί να μην κλάψει παρά πολύ μετά τη γέννα.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό το βρέφος να μπορέσει να αναπνεύσει έγκαιρα, διότι αν ο χρόνος που θα μεσολαβήσει από τη στιγμή της γέννησης μέχρι την πρώτη αναπνοή είναι μεγάλος, ο εγκέφαλος που πλέον δεν τροφοδοτείται με οξυγόνο μέσω του πλακούντα, μπορεί να πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά.

proto klama neogennitou1

Όταν βγει από το σώμα σας, ο θώρακας του μωρού θα είναι σε θέση να διευρυνθεί και θα ανακουφιστεί από την πίεση στο κεφάλι. Αυτές οι δυο κινήσεις συνθέτουν την ενστικτώδη απόκριση στην υποξαιμία, που είναι η εισπνοή. Είναι η ώθηση στην αναπνοή. Για τα περισσότερα νεογνά η μετάβαση είναι ομαλή χωρίς ανάγκη βοήθειας, το 10% έχουν ανάγκη κάποιας παρέμβασης, όπως π.χ. οξυγόνο, ήπια αναρρόφηση στη μύτη και το στόμα, ενώ το 1% περίπου θα χρειαστεί πιο εντατική ανάνηψη από την εξειδικευμένη ομάδα νεογνολόγων ή και μεταφορά στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Διαφορά θερμοκρασίας

Το μωρό σας αισθάνεται κρύο λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας. Ενώ στη μήτρα, η θερμοκρασία του εμβρύου είναι συνήθως 37 ° C, στο δωμάτιο του τοκετού ένας μέσος όρος της θερμοκρασίας είναι 22 ° C. Επίσης, υπάρχει ακόμη μία αλλαγή και αυτή είναι η μετάβαση από ένα υγρό περιβάλλον σε ένα στερεό περιβάλλον. Το μωρό σας είναι γυμνό και υγρό κατά τη γέννηση, κάτι που μπορεί να το φοβίσει. Ως αντίδραση λοιπόν, παίρνει μια βαθιά ανάσα και φωνάζει δυνατά με όλες του τις δυνάμεις.

klama neogennitou2


Αξίζει να γνωρίζετε πώς τις πρώτες ώρες, όσο πιο πολύ κλαίει ένα μωρό, τόσο πιο πολύ λειτουργούν οι πνεύμονές του, ετοιμάζοντάς το να αντεπεξέλθει στον έξω κόσμο. Χρειάζονται περίπου σαράντα λεπτά μέχρι να συνηθίσει το νέο του περιβάλλον.

Βαρύτητα

Δεδομένου ότι το μωρό σας έχει περάσει εννέα μήνες στη μήτρα, σε ένα υγρό περιβάλλον (αμνιακό υγρό), αισθάνεται μικρότερο βάρος από το πραγματικό του. Αμέσως μετά τη γέννηση, το μωρό σας θα αισθάνεται την εμφανή απώλεια της «βαρύτητας» και θα νιώθει πιο βαρύ από ό,τι συνήθως, κάνοντάς το να κλαίει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved