Αμυγδαλίτιδα στο παιδί vs Αμυγδαλεκτομή - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Αμυγδαλίτιδα και αμυγδαλεκτομή: Πότε πρέπει να αφαιρεθούν οι αμυγδαλές ενός παιδιού;

Αμυγδαλίτιδα στο παιδί vs Αμυγδαλεκτομή - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η αμυγδαλίτιδα είναι μια λοίμωξη του λεμφικού ιστού, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του στόματος και ονομάζονται παρίσθμιες αμυγδαλές.

Η αμυγδαλεκτομή αποτελεί μία από τις συχνότερες επεμβάσεις, που διενεργούνται στην παιδική ηλικία. Πριν από αρκετά χρόνια, ήταν ένα από τα χειρουργεία που γινόταν για «πάσα νόσο», όπως και η σκωληκοειδεκτομή... Η ιατρική βέβαια άλλαξε... εκσυγχρονίστηκε, όπως και τόσες άλλες επιστήμες, και βασίζεται στην τεκμηρίωση (Evidence Based Medicine).

Τα κριτήρια για τις αμυγδαλεκτομές έγιναν αυστηρά. Ένα παιδί οδηγείται στο χειρουργείο μετά από σαφείς ενδείξεις.

Πότε γίνεται αμυγδαλεκτομή σε ένα παιδί

  • Υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες (>6 αμυγδαλίτιδες/ετησίως)
  • Απόφραξη αεραγωγού (άπνοια, ροχαλητο, διαταραχές ύπνου)
  • Περιαμυγδαλικό απόστημα (>1)

Ως αποτέλεσμα λοιπόν έχουμε τη μείωση έως και 80% των αμυγδαλεκτομών στη παιδική ηλικία τα τελευταία 25 χρόνια. Πχ. στο Ηνωμένο Βασίλειο το διάστημα 1990-91 πραγματοποιήθηκαν 28.309 αμυγδαλεκτομές ενώ το διάστημα 2013-14 μόλις 6327.

pote ena paidi prepei na vgalei tis amigdales tou 2

Τελευταία όμως στη παγκόσμια ιατρική βιβλιογραφία, όλο και πιο συχνά παρουσιάζονται μελέτες οι οποίες περιγράφουν την αλματώδη αύξηση έως και 310% των παιδιών με συμπτώματα αμυγδαλίτιδας. Από την Αγγλία είχαμε πρόσφατα μία στατιστική μελέτη των τελευταίων 15 ετών, η οποία αναφέρει αύξηση 31% των περιαμυγδαλικών αποστημάτων και 39% των οπισθοφαρυγγικών αποστημάτων. Πρόκειται για αποστήματα στο λαιμό λόγω επέκτασης της φλεγμονής, επιπλοκές της βακτηριακής αμυγδαλίτιδας εξαιρετικά επικίνδυνες για τη ζωή του παιδιού ενώ για την αντιμετώπισή τους απαιτείται πολυήμερη νοσηλεία συνδυαστικά με χειρουργείο.

Συμπτώματα βακτηριακής αμυγδαλίτιδας στα παιδιά

Βέβαια οι μελέτες έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη δημόσια υγεία του παιδιατρικού πληθυσμού. Μεγαλύτερη σημασία όμως έχει το δικό σου παιδί, για αυτό:

Σε βακτηριακή αμυγδαλίτιδα ενός παιδιού μικρότερου των 4 ετών, τα συμπτώματα έχουν αιφνίδια έναρξη με πυρετό>38, δυσφαγία, πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό και πιθανό εξάνθημα στο κορμό και στα άκρα. Στα παιδιά >4 ετών, τα συμπτώματα είναι περισσότερο αμβληχρά με προεξάρχον σύμπτωμα τον πονόλαιμο. Για κάθε βακτηριακή αμυγδαλίτιδα θα πρέπει να υπάρξει STREP TEST θετικό ή καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος θετική για μικρόβιο, ώστε ο νεαρός ασθενής να λάβει κατάλληλη θεραπεία με αντιβίωση.

Η εκτίμηση από τον ιατρό είναι ΠΑΝΤΑ απαραίτητη.

Ανδριάνα Ράζου
MD, MSc, FEBORL-HNS
ΩΡΛ Παίδων και Ενηλίκων, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου
andrianarazou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved