Παιδική στοματίτιδα: Πώς μεταδίδεται και πόσο διαρκεί; (vid)

Η στοματίτιδα εμφανίζεται ιδιαίτερα σε παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών.

Παιδική στοματίτιδα: Πώς μεταδίδεται και πόσο διαρκεί; (vid)

Μπορεί να ξεκινήσει με ένα άσπρο στίγμα στη στοματική κοιλότητα αλλά σύντομα τα στίγματα μπορεί να γίνουν περισσότερα.

Η στοματίτιδα είναι αρκετά συνηθισμένη στα νεογέννητα όταν δεν έχουν πλυθεί καλά οι θηλές από τα μπουκάλια ή οι πιπίλες, αλλά και αργότερα, όταν σταματά η αποστείρωση και ξεκινά η φάση που το μωρό βάζει τα πάντα στο στόμα.

Παρ΄όλο που θεραπεύεται εύκολα, με τοπική εφαρμογή στοματικής γέλης, μπορεί να αργήσετε να την καταλάβετε, αφού θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν το εσωτερικό των χειλιών, ο ουρανίσκος και η γλώσσα.

Πριν από τη χρήση της στοματικής γέλης, θα μπορούσατε να καθαρίσετε το στόμα και τη γλώσσα του μικρού σας με μία γάζα βουτηγμένη σε νερό και μαγειρική σόδα. Για λόγους πρόληψης, καλό είναι να πλένετε συχνά τα χέρια του μωρού με τρεχούμενο μωρό ή μία βρεγμένη πετσέτα, ακόμα κι αν είστε έξω από το σπίτι.

Στοματίτιδα μετάδοση

Η στοματίτιδα προκαλείται από έναν ιό - που ονομάζεται ιός τύπου 1 του έρπητα. Είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί τη πληγή στα χείλη. Ο ιός του έρπητα δεν μπορεί να απομακρυνθεί εντελώς όταν έχει εισέλθει για πρώτη φορά στο σώμα. Ο ιός είναι αδρανής το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, αλλά ενεργοποιείται σε ορισμένες καταστάσεις - για παράδειγμα, όταν εκτίθεστε στο κρύο ή στον ήλιο - και μπορεί να είναι πραγματικά ενοχλητικός.
Αν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί διότι το παιδί που έχει διαγνωστεί με στοματίτιδα μπορεί να μολύνει αντικείμενα όπως είναι τα παιχνίδια του, με αποτέλεσμα να προσβληθεί και το άλλο σας παιδί, αλλά και εσείς.

stomatitida se paidia kai vrefi 1

Διάρκεια στοματίτιδας

Η διάρκεια της στοματίτιδας μπορεί να είναι από 1 ως 2 εβδομάδες, ο πολύ έντονος πόνος όμως συνήθως υποχωρεί μετά την 4η ημέρα.

Δεν υπάρχει φάρμακο που να θεραπεύει την στοματίτιδα. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που χορηγούνται τοπικά για να απαλύνουν τον πόνο είτε σε μορφή γέλης (gel), είτε σε μορφή διαλύματος που θα σας το φτιάξει ο φαρμακοποιός σας κατόπιν οδηγίας του παιδίατρου (διάλυμα αναισθησίνης) και μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά 15 λεπτά πριν το φαγητό για να μπορέσει το παιδί να ανακουφιστεί λίγο και να φάει.

Κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων δώστε του να φάει δροσερά και μαλακά φαγητά και αποφύγετε τα αλμυρά, τα φαγητά με μπαχαρικά ή ξινούς χυμούς (π.χ. πορτοκαλάδα) τα οποία ερεθίζουν τα έλκη και πονούν.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

Στο βίντεο που ακολουθεί θα λύσετε αρκετές από τις απορίες που έχετε για τη στοματίτιδα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved