Παιδί και υγεία: Τρέχουν πολλά σαλάκια από το στόμα του μωρού μου, να ανησυχήσω;

Υγεία μωρού: Tα πολλά σαλάκια μπορεί να είναι ενδεικτικά για την υγεία του παιδιού σας.

Παιδί και υγεία: Τρέχουν πολλά σαλάκια από το στόμα του μωρού μου, να ανησυχήσω;

Το να τρέχουν τα σαλάκια από το στόμα, είναι ένα συχνό φαινόμενο στα βρέφη, όμως μερικά μωρά μπορεί να παράγουν περισσότερο σάλιο από άλλα, αναγκάζοντας τους γονείς να είναι συνεχώς με μια πετσέτα στο χέρι.

Η υπερβολική παραγωγή σάλιου στο στόμα που έχει ως αποτέλεσμα να ξεχειλίζει από το στοματάκι τους, λέγεται επιστημονικά σιελόρροια. Ξεκινάει στην ηλικία των δύο μηνών περίπου, όταν οι σιελογόνοι αδένες γίνονται πιο ενεργοί και λειτουργικοί.

Τα μωρά δεν ελέγχουν τους μυς του λαιμού τους και έτσι μπορεί να μην καταπίνουν το σάλιο που συνεχώς παράγεται στο στόμα τους. Ακόμα τα μικρά βρέφη δεν διαθέτουν ακόμα δοντάκια τα οποία θα βοηθούσαν στο να κρατήσουν το σάλιο και έτσι ξεχειλίζει από το στόμα τους.

Είναι λοιπόν αρκετά συχνό φαινόμενο να παράγει πολύ σάλιο στην νεαρή του ηλικία το μωρό σας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, η υπερέκκριση του σάλιου βοηθά με 4 τρόπους:

  • Κρατά το στόμα του μωρού ενυδατωμένο
  • Καθαρίζει τα υπολείμματα τροφής
  • Μαλακώνει την τροφή όταν το μωρό έχει ξεκινήσει να τρώει στέρεη τροφή, οπότε και του γίνεται πιο εύκολο να την καταπιεί.
  • Προστατεύει τα ούλα του μωρού
salakia

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν το μωράκι σας που και που βγάζει πολύ σάλιο, ίσα ίσα που είναι δείγμα υγείας. Όμως να έχετε στο νου σας και άλλους παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την υπερβολική έκκριση σάλιου.

Τι άλλο μπορεί λοιπόν να προκαλεί την υπερβολική σιελόρροια;

Συνήθως είναι ένδειξη ότι όπου να ναι σε κάποιους μήνες θα εμφανιστεί το πρώτο δοντάκι. Εκείνη την περίοδο το μωρό παράγει περισσότερο σάλιο από πριν.

Aνωμαλίες: Aν το μωρό έχει γεννηθεί με ανασηκωμένο το πάνω το χείλος, ή αν έχει δυσφαγία, η οποία προκαλεί δυσκολία στην κατάποση.

Φλεγμονή της επιγλωττίτιδας: Άμα με κάποιο τρόπο έχει μολυνθεί η επιγλωττίτιδα που βρίσκεται στο σημείο των φωνητικών χορδών. Η υπερβολική σιελόρροια αποτελεί ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα.

Διαταραχές: Έχει σχετιστεί ακόμα και με κάποιες διαταραχές, όπως η νοητική καθυστέρηση και η εγκεφαλική παράλυση. Ακόμα και ο αυτισμός λόγω της αδυναμίας κάποιων μυών οδηγεί στην υπερβολική σιελόρροια.

Τα πάντα για να μετρηθούν, έχουν να κάνουν με την ποσότητα και την συχνότητα. Όποια και αν είναι η αιτία, εάν παρατηρήσετε ότι το μωράκια σας βγάζει υπερβολικά πολύ σάλιο σε μεγάλη συχνότητα, είναι καλό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να σιγουρευτείτε ότι όλα είναι εντάξει.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved