Όταν τρώω κρύο ή όταν πίνω κάτι ζεστό με πονάει το δόντι μου, γιατί;

Τα ζεστά ή κρύα ποτά ή φαγητά μπορούν να κάνουν τα δόντια μας ευαίσθητα.

Όταν τρώω κρύο ή όταν πίνω κάτι ζεστό με πονάει το δόντι μου, γιατί;

Επίσης είναι κάτι που μας ανησυχεί καθώς όσοι έχουμε αυτό το θέμα πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ η στιγμή για να τα αποφύγουμε. Το καλοκαίρι, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα παγωμένο ποτό, ενώ το χειμώνα, ένα ζεστό ρόφημα μπορεί να μας ζεστάνει.

Συνεπώς, ας ρίξουμε φως στο τι μπορεί να προκαλέσει αυτή την ευαισθησία των δοντιών. Για αρχή να επισημάνουμε , ότι δεν είστε μόνοι. Δυστυχώς, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που κάθε χρόνο προσπαθούν να αποφεύγουν τα ζεστά και τα κρύα ποτά και φαγητά λόγω της ευαισθησίας των δοντιών. Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις επιλύονται με την σωστή καθοδήγηση από τον οδοντίατρό τους στο σπίτι.

Εάν είστε ένας από τα εκατομμύρια ανα τα κόσμο με ευαισθησία στα δόντια, το επόμενο βήμα σας εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τη συχνότητα του πόνου που έχετε.

ponodontos 2

Λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα ευαισθησίας

Εάν ο πόνος ή η ταλαιπωρία διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα μετά από ένα ζεστό ή κρύο ποτό ή φαγητό, το πρόβλημα είναι απίθανο να είναι σοβαρό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ευαισθησία είναι πιθανό αποτέλεσμα μικρής αποσύνθεσης, χαλαρής ή χαμένης πλήρωσης ή μικρής ύφεσης. Είναι λογικό να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατόν, αλλά δεν απαιτεί επείγουσα οδοντιατρική περίθαλψη. Ίσως χρειαστεί να επισκευαστεί μια κοιλότητα και πιθανότατα θα σας ζητηθεί να βελτιώσετε τη φροντίδα των δοντιών στο σπίτι σας. Το βούρτσισμα σε κάθετη φορά με μια οδοντόβουρτσα μαλακών τριχών είναι μια αρχή. Ηλεκτρονικές οδοντόβουρτσες μπορεί επίσης να είναι πολύ ωφέλιμες. Οδοντόκρεμες με φθόριο που συμβάλλουν στη μείωση της ευαισθησίας είναι μια άλλη επιλογή, και η χρήση του οδοντικού νήματος τακτικά επίσης θα έχει θετική διαφορά.

Ευαισθησία που διαρκεί 30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο

Σε αυτές τις περιπτώσεις, έχετε πιθανώς υποστεί μόνιμη βλάβη στην εσωτερική δομή του δοντιού σας. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από βαθιά αποσύνθεση, κάταγμα δοντιών, ατύχημα ή τραύμα, ή θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα σοβαρής μόλυνσης. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι καλύτερο να προγραμματιστεί αμέσως μια οδοντιατρική συνάντηση για λεπτομερή αξιολόγηση - πριν ο πόνος γίνει σταθερός και αφόρητος. Ακόμη και αν ο πόνος τελικά υποχωρήσει, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί ο ριζικός σωλήνας για την απομάκρυνση της μόλυνσης και για την αποφυγή περαιτέρω βλάβης.

Και αν έχει χαλάσει τι γίνεται;

Ο οδοντίατρος απομακρύνει το κατεστραμμένο νεύρο από το δόντι σας, απολυμαίνει την περιβάλλουσα δομή του δοντιού και επανασφραγίζει την περιοχή με τεχνητό υλικό πλήρωσης.

Προλάβετε το κακό

Εάν μια μικρή ευαισθησία σας κρατά μακριά από το να απολαύσετε ζεστά και κρύα ποτά και φαγητά, να θυμάστε αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα σας λέει κάτι. Ακούστε το. Σας δίνει ένα έγκαιρο προειδοποιητικό μήνυμα ότι τα δόντια σας χρειάζονται κάποια προσοχή. Σας λέει καλέσετε τον οδοντίατρό σας για ένα ραντεβού και να φροντίσετε το πρόβλημα πριν γίνει σοβαρό.

Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved