Πυρετός και παιδί: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η φυσιολογική θερμοκρασία του παιδιού σας θα παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία του, τη δραστηριότητά του και την ώρα της ημέρας.

Πυρετός και παιδί: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα βρέφη έχουν συνήθως υψηλότερη θερμοκρασία απ’ ότι τα μεγαλύτερα παιδιά, ενώ η θερμοκρασία είναι γενικώς υψηλότερη τις απογευματινές ώρες και χαμηλότερη της πρώτες πρωινές. Φυσιολογική θερμοκρασία θεωρείται των 37,8 C όταν μετριέται από τον ορθό ή των 37,2 C όταν μετριέται από το στόμα. Αν η ένδειξη στο θερμόμετρο είναι υψηλότερη από τις τιμές αυτές, τότε υπάρχει πυρετός.

Αυτός ο καθ’ αυτός δεν είναι ασθένεια. Στην πραγματικότητα αποτελεί συνήθως ένα θετικό σημάδι που υποδηλώνει ότι ο οργανισμός καταπολεμά μια λοίμωξη.
Ο πυρετός διεγείρει ορισμένους αμυντικούς μηχανισμούς, όπως είναι τα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία προσβάλλουν και καταστρέφουν τα μικρόβια που έχουν εγκατασταθεί στο σώμα. Όμως ο πυρετός μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο παιδί. Οι ανάγκες του σε υγρά θα αυξηθούν ενώ ο σφυγμός και οι αναπνοές του θα αποκτήσουν ταχύτερους ρυθμούς.

Σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 5 ετών ο υψηλός πυρετός μπορεί να προκαλέσει σπασμούς οι οποίοι είναι γνωστοί ως « εμπύρετοι σπασμοί».
Αν νομίζετε ότι το παιδί σας θερμομετρήστε το. Η γνωστή εμπειρική μέθοδος της παλάμης στο μέτωπο δεν θα σας δώσει ακριβείς ενδείξεις, ιδίως αν ο πυρετός συνοδεύεται από ρίγη. Αν το παιδί σας είναι κάτω των τριών ετών, θερμομετρήστε τον ορθό. Αν είναι μεγαλύτερο μπορεί να σας αφήσει να το θερμομετρήσετε από το στόμα, βεβαιωθείτε όμως το θερμόμετρο θα παραμείνει στη θέση του για δύο τουλάχιστον λεπτά.

Για να δροσίσετε το παιδί και πέσει η θερμοκρασία , βάλτε το στη μπανιέρα, γεμισμένη με μόνο 2,5 – 5 εκατοστά νερό, θερμοκρασίας 30-32 C ( όχι κρύο). Βάλτε το καθιστό στη μπανιέρα και με ένα σφουγγάρι ρίξτε νερό στον κορμό , τα χέρια και τα πόδια του. Η θερμοκρασία στο δωμάτιο θα πρέπει να είναι περίπου 23,9 C. Mε τη μέθοδο αυτή ο πυρετός μπορεί να πέσει σε περίπου 30-45 λεπτά. Αν όμως το παιδί σας αντιδρά έντονα σε αυτή τη διαδικασία αφήστε το να παίζει στο νερό. Αν ακόμα και αυτό το δυσαρεστεί βγάλτε το από τη μπανιέρα, έστω και αν ο πυρετός δεν έχει πέσει. Μην ξεχνάτε ότι ένας μέτριος πυρετός, 38,9 C είναι αβλαβής.

Πηγή: Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία

Διαβάστε επίσης

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πυρετό του παιδιού σας

Τι να κάνετε στην περίπτωση που το μωρό σας ανεβάσει 40 πυρετό

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved