Τί σημαίνει όταν η γλώσσα του παιδιού είναι λευκή;

Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται εάν η λευκή γλώσσα στο παιδί είναι απλά το φυσιολογικό αποτέλεσμα από υπολείμματα τροφίμων, ή αν είναι κάτι πιο σοβαρό.

Τί σημαίνει όταν η γλώσσα του παιδιού είναι λευκή;

Ένα απλό “σκούπισμα” της γλώσσας με ένα βρεγμένο πανάκι θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν το λευκό επίχρισμα φεύγει έυκολα ή όχι. Αν δεν φύγει τότε μπορεί να συμβαίνει κάτι από τα εξής:

Στοματική μόλυνση ζύμης
Πρόκειται για μία λευκή επίστρωση στη γλώσσα και λευκά μπαλώματα στο εσωτερικό των χειλιών, των μάγουλων και των ούλων. Είναι πιο συχνή σε βρέφη κάτω του ενός έτους, λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος. Είναι μεταδοτική, ειδικά στα παιδιά που μοιράζονται μπουκάλια ή πιπίλες. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν συσκευές εισπνοών κορτικοστεροειδών για το άσθμα είναι επίσης ευαλωτα σε τέτοια μόλυνση. Αντιμετωπίζεται με ειδικό στοματικό φαρμακευτικό διάλυμμα.

Οστρακιά
Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2004 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Family Physician, ένα από τα χαρακτηριστικά της οστρακιάς είναι και η «γλώσσα - λευκή φράουλα» , μια εικόνα που παρουσιάζει ανάγλυφη επιφάνεια, με μικρές κουκκίδες που προεξέχουν όπως στη φράουλα. Οι γευστικές απολήξεις από κάτω μπορεί να είναι ελαφρώς πρησμένες. Αυτή η ιατρική κατάσταση σπάνια εμφανίζεται μόνη της. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά με οστρακιά θα έχουν και πυρετό και πονόλαιμο και εξάνθημα ή κάτι από όλα αυτά.

Γεωγραφική γλώσσα
Μερικά παιδιά έχουν μια φυσιολογική μεταβολή στην εμφάνιση της γλώσσας που εμφανίζει σχέδια σαν περιστροφικά άσπρα μπαλώματα. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή και ως «γεωγραφική γλώσσα». Ένα άρθρο του 2007 στο American Family Physician αναφέρει ότι η συχνότητα του φαινομένου είναι μεταξύ 1% και 3% εκατό του γενικού πληθυσμού. Η αιτία είναι άγνωστη και δεν έχει καμία σοβαρή συνέπεια. Τα περίεργα σχέδια στη λευκή γλώσσα του παιδιού μπορεί να αλλάζουν μορφή καθώς περνούν τα χρόνια.

Ιός Κοξάκι (Coxsackie)
Ενας ιός αρκετά συχνός στην παιδική ηλικία που έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί συχνά λευκές κηλίδες στη γλώσσα, οι οποίες μπορεί να είναι και επώδυνες, διαρκούν συνήθως τρεις έως πέντε ημέρες και υποχωρούν από μόνες τους, χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση. Είναι μεταδοτική ασθένεια, οπότε τα παιδιά που έχουν τον ιό Κοξάκι θα πρέπει να μην μοιράζονται ποτήρια, σκεύη κλπ με άλλα παιδιά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved