Η υπνοβασία είναι κληρονομική;

Τα παιδιά που έχουν γονείς με ιστορικό υπνοβασίας παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να υπνοβατούν και αυτά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η υπνοβασία είναι κληρονομική;

Ειδικότερα οι πιθανότητες ενός παιδιού να υπνοβατεί επταπλασιάζονται όταν και οι δύο γονείς του έχουν ιστορικό υπνοβασίας, σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς τέτοιο ιστορικό. Η υπνοβασία είναι μία πολύ συνηθισμένη διαταραχή του ύπνου της παιδικής ηλικίας, η οποία συνήθως υποστρέφεται στην εφηβεία, αν και σε κάποιες περιπτώσεις επιμένει και μετά την ενηλικίωση.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά παρουσιάζουν επεισόδια υπνοβασίας, ενώ μετά την ενηλικίωση η συχνότητά της περιορίζεται σε λιγότερο από 4%.0

Τη μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το Νοσοκομείο Sacre-Coeur και το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από 1.940 παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν την περίοδο 1997-1998 και τα παρακολουθούσαν από το 1999 έως το 2011.

Η συνολική συχνότητα της υπνοβασίας στις ηλικίες 2,5 έως 13 ετών ήταν μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη - έφτανε το 29%.

Στις προσχολικές ηλικίες ήταν σχετικά σπάνια, αλλά στις σχολικές αυξανόταν σταθερά για να φτάσει το 13% στην ηλικία των 10 ετών.
Τα παιδιά των οποίων ο ένας γονιός υπνοβατούσε είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να είναι υπνοβάτες, σε σύγκριση με τα συνομήλικά τους παιδιά δίχως οικογενειακό ιστορικό υπνοβασίας.

Αντίστοιχα, όταν και οι δύο γονείς υπνοβατούσαν, οι πιθανότητες υπνοβασίας του παιδιού τους επταπλασιάζονταν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved