Βρογχιολίτιδα στα παιδιά

Τι είναι η βρογχιολίτιδα, ποια τα συμπτώματα και οι ανησυχίες.

Μαργαρίτα Νικολάου
Βρογχιολίτιδα στα παιδιά
Bigstock

Η Christina Andrist, μητέρα και παιδίατρος γράφει για τη βρογχιολίτιδα και συμβουλεύει όλους τους γονείς.

Όπως και η ίδια αναφέρει στο άρθρο της, καθημερινά ως παιδίατρος αλλά και ως μητέρα έρχεται αντιμέτωπη με πολλές άγρυπνες νύχτες και παιδιά που παλεύουν με κάποια ασθένεια. Ο πιο συνηθισμένος ένοχος; Μια ιογενής λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού που ονομάζεται βρογχιολίτιδα.

Η βρογχιολίτιδα επηρεάζει τους μικρούς αεραγωγούς και συνήθως προκαλεί ρινική συμφόρηση και έκκριση, βήχα και, μερικές φορές, συριγμό σε μικρά παιδιά. Όλα τα παιδιά είναι επιρρεπή στη βρογχιολίτιδα. Πολλοί ιοί μπορούν να την προκαλέσουν αλλά ο πιο συνηθισμένος από αυτούς είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV.

Εάν το μωρό σας ήταν πρόωρο, έχει καρδιακή ή πνευμονική νόσο ή είναι μικρότερο των 4 μηνών, διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσει βρογχιολίτιδα.

Η βρογχιολίτιδα επηρεάζει τα παιδιά με πολλούς τρόπους.

Πυρετός

Το παιδί σας μπορεί να εμφανίσει (μπορεί και όχι) πυρετό με αυτή την ασθένεια. Επικοινωνήστε με τον παιδιάτρό σας εάν:

  • Το παιδί σας είναι κάτω των 6 μηνών και έχει πυρετό πάνω από 38°C
  • Το παιδί σας είναι άνω των 6 μηνών και έχει πυρετό πάνω από 39°C
  • Το παιδί σας έχει πυρετό 38°C και πάνω για περισσότερες από 5 ημέρες
  • Το παιδί σας δεν έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια και είναι ηλικίας 2 ετών ή κάτω

Το παιδί δεν είναι απαραίτητο να ανεβάσει πυρετό λόγω της νόσου. Καλέστε τον παιδίατρο εάν:

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τη λήψη θερμοκρασιών από το ορθό σε παιδιά ηλικίας 3 μηνών ή λιγότερο. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί σας ή αναζητήστε αμέσως φροντίδα σε κάποιο παιδιατρικό νοσοκομείο εάν το παιδί σας είναι 2 μηνών (ή μικρότερο) και έχει ορθική θερμοκρασία 38°C και πάνω.

Αλλαγές στην αναπνοή

Το παιδί με δυσκολία στην αναπνοή θα φαίνεται σαν να πιπιλάει τους μυς του λαιμού του ή η αναπνοή του μπορεί να είναι πιο γρήγορη από το συνηθισμένο. Τα βρέφη, ειδικά τα νεογέννητα και τα κάτω των 4 μηνών, μπορεί να έχουν μεγάλες παύσεις στην αναπνοή τους ή να σταματήσουν να αναπνέουν.

Τα μωρά συνήθως αναπνέουν από τη μύτη τους. Όταν η ρινική τους κοιλότητα έχει συμφόρηση, δεν μπορούν να αναπνεύσουν από τη μύτη τους και συχνά δυσκολεύονται να φάνε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή σίτιση, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση και την αδυναμία ύπνου. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο για τα βρέφη να κοιμηθούν με ρινική συμφόρηση και βήχα, οι οδηγίες που έχουν δωθεί για τον ύπνο βρεφών και παιδιών από την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, εξακολουθούν να συνιστώνται ανεπιφύλακτα. Βάζετε πάντα το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα σε μια κούνια με επίπεδη, σταθερή επιφάνεια και μακριά από την έκθεση στον καπνό.

Εάν το παιδί σας έχει κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και οι απαραίτητες εξετάσεις.

arrosto-moro.jpg

Αφυδάτωση στα μωρά

Τα βρέφη και τα παιδιά είναι ευάλωτα στην αφυδάτωση. Εάν για παράδειγμα το παιδί σας βρέχει λιγότερες από μία πάνες κάθε 6 ώρες ή παρατηρείτε ότι δεν βρέχει τόσες πάνες όσες έβρεχε συνήθως, ίσως να είναι ένδειξη αφυδάτωσης. Τα βρέφη έως 1 έτους πρέπει να τρέφονται μόνο με μητρικό γάλα ή γάλα σε σκόνη για να αντιμετωπισθεί η αφυδάτωσή τους. Ο παιδίατρος είναι εκείνος που θα κρίνει αν πρέπει ή όχι να δοθεί κάποιο ρόφημα ηλεκτρολυτών για να βοηθήσει στην περίπτωση της αφυδάτωσης.

Αλλαγές στο χρώμα ή τον τόνο του δέρματος

Ειδικά για τα νεογέννητα, τα νεότερα και τα πρόωρα βρέφη, οι ιοί μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο χρώμα ή τον τόνο του δέρματος. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας αρχίζει να αλλάζει χρώμα (για παράδειγμα είναι χλωμό ή μελανό), επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας.

Αξίζει να γνωρίσετε ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών κρυολογούν 6 με 8 φορές τον χρόνο. Αυτό συμβαίνει ακόμη και σε παιδιά με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα απλώς και μόνο επειδή εκτίθενται σε νέες ασθένειες.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Χρησιμοποιήστε έναν ατμοποιητή δωματίου για να μειώσετε τη ρινική συμφόρηση. Αφήστε τον να λειτουργήσει για 30 λεπτά με την πόρτα του υπνοδωματίου κλειστή πριν από τον ύπνο, την ώρα του ύπνου και όλη τη νύχτα.
  • Καθαρίστε τη μύτη τους με φυσιολογικό ορό, 2-3 φορές την ημέρα. Θα βοηθήσει στην μείωση της ρινικής συμφόρησης και θα επιτρέψει στα βρέφη να τρώνε και να κοιμούνται καλύτερα. Μην ανησυχείτε αν βλέννα με αίμα μετά τον καθαρισμό με τον ορό. Η βρογχιολίτιδα, προκαλεί ερεθισμό που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.
  • Αν έχετε παιδιά κάτω των 12 μηνών, ζητήστε από τον παιδίατρό σας να σας συστήσει ένα προσυσκευασμένο ρόφημα ηλεκτρολυτών, ώστε να το έχετε στο σπίτι για παν ενδεχόμενο. Για τα παιδιά ενός έτους και πάνω, απλά ενυδατώστε με νερό ή ρόφημα ηλεκτρολυτών.
  • Για τα βρέφη που βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου σοβαρής ασθένειας από RSV, μιλήστε με τον παιδίατρό σας σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του RSV.

Για κάποια παιδιά, η βρογχιολίτιδα θα έρθει και θα φύγει χωρίς σοβαρά συμπτώματα. Για κάποια άλλα παιδιά αυτό δεν θα ισχύει. Οι γονείς πρέπει να εξοικειωθούν με τα συμπτώματα, ώστε να γνωρίζουν τα σημάδια που πρέπει να προσέχουν.

πηγή: mayoclinichealthsystem.org/Christina Andrist, D.O., is a pediatrician in Albert Lea, Minnesota.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved