Τραυματισμός στα μάτια: Πώς να τον προλάβετε

Οι τραυματισμοί των ματιών στα παιδιά μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα όρασης, ακόμη και τύφλωσης.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Τραυματισμός στα μάτια: Πώς να τον προλάβετε
Bigstock

Τα κανονικά γυαλιά δεν προστατεύουν καλά τα μάτια καθώς το γυαλί συνήθως δεν είναι ανθεκτικό στη θραύση. Εάν σπάσει, μικρά κομμάτια μπορούν να μπουν στο μάτι. Επιπλέον, οι φακοί επαφής δεν προστατεύουν τα μάτια από τραυματισμούς.

Πώς μπορούν να προληφθούν όμως οι τραυματισμοί των ματιών στον αθλητισμό;

Σε αθλήματα όπου είναι πιθανός ο τραυματισμός των ματιών, θα ήταν καλό τα παιδιά να φορούν γυαλιά ασφαλείας ή τα εκάστοτε αθλητικά γυαλιά. Γενικά, τέτοιου είδους γυαλιά είναι σημαντικά όταν τα παιδιά παίζουν μπάσκετ ή ποδόσφαιρο.

Στο σπίτι, ένα παιδάκι πρέπει να φοράει γυαλιά ασφαλείας ή γυαλιά όταν σας ακολουθεί ενώ κόβετε το γκαζόν ή εργάζεστε με επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως καθαριστικό φούρνου ή χλωρίνη .

Γενικές Συμβουλές:

Σοφό θα ήταν επίσης, να φορούν γυαλιά ηλίου με προστασία UV όταν βρίσκονται έξω. Με την πάροδο του χρόνου, ο υπερβολικός ήλιος μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη ή και κάποιο καρκίνο των ματιών. Η λεγόμενη «τύφλωση του χιονιού», η οποία είναι μια αρκετά επώδυνη κατάσταση των ματιών που οδηγεί σε θολή όραση, πρήξιμο και υγρά μάτια μπορεί να συμβεί όταν το φως του ήλιου αντανακλά σε πάγο ή σε χιόνιτον πάγο, ειδικά σε μεγάλα υψόμετρα.

Τέλος, φορέστε στα παιδιά προστατευτικά γυαλιά όταν χρησιμοποιούν αεροβόλα παιχνίδια, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του paintball. Τα γυαλιά σκι, τα γυαλιά ηλίου και άλλα παρόμοια προστατευτικά γυαλιά δεν προσφέρουν αρκετή προστασία.

Πηγή:kidshealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved