Αντιγριπικός εμβολιασμός βρεφών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η γρίπη θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Νίκη Παπανικολάου
Αντιγριπικός εμβολιασμός βρεφών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Bigstock

Η γρίπη συνεχίζει να ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους με συμπτώματα που διαρκούν αρκετές ημέρες. Μάλιστα, παρατηρήθηκε και αύξηση των νοσηλειών το οποίο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, το απέδωσε εν πολλοίς στα χαμηλά επίπεδα έγκαιρου εμβολιασμού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTNEWS, η κα Παγώνη ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι συγκριτικά με άλλες χρονιές, φέτος, έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες για γρίπη.

Εμβολιασμός και βρέφη

Δεδομένου ότι η γρίπη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαρτίου, οι ειδικοί συνιστούν τον εμβολιασμό των παιδιών.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών :

  • Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών τα οποία εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.
  • Σε βρέφη ηλικίας ≥6 μηνών, χορηγούνται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση) τετραδύναμου αντιγριπικού εμβολίου σύμφωνα με το φύλλο οδηγιών.

Από τον εμβολιασμό χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει τα προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εξαρτάται σύμφωνα με το Λαϊκό Νοσοκομείο από την συμφωνία των κυκλοφορούντων στελεχών του ιού με αυτά που περιλαμβάνει το εμβόλιο, και κυμαίνεται από 60% έως 80%.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η γρίπη; Πόσο διαρκούν;

Τα κύρια συμπτώματά της γρίπης είναι πυρετός, μυαλγίες, αδυναμία, βήχας, κεφαλαλγία (πονοκέφαλος)και κακουχία. Η ασθένεια είναι αυτοπεριοριζόμενη και διαρκεί κατά μέσο όρο 2-5 ημέρες, αν και μπορεί να διαρκέσει έως μια εβδομάδα. Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως 1-3 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν για 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό διάστημα.

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συχνότερα συμπτώματα όπως ναυτία, εμέτους και διάρροια, σε σχέση με τους ενήλικες. Η χρονική περίοδος μετάδοσης της γρίπης εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς και την επάρκεια του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 3-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved