Γρίπη: Για πόσο διάστημα μπορεί το παιδί να μεταδώσει τον ιό;

Κοινώς, για πόσο καιρό μπορεί το παιδί να κολλήσει εσάς, τα αδερφάκια του ή τα άλλα παιδιά στο σχολείο;

Γρίπη: Για πόσο διάστημα μπορεί το παιδί να μεταδώσει τον ιό;
Bigstock

Τα κρούσματα της γρίπης βρίσκονται σε έξαρση και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη γρήγορη μετάδοση που ισχύει τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Αρχικά να πούμε ότι η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Οι τύποι των ιών της γρίπης είναι τρεις, Α, Β και C, με τους δύο πρώτους να είναι και πιο συνήθεις.

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ο ασθενής βήχει, φτερνίζεται η μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών σταγονιδίων. Επίσης, οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

paidia-kai-gripi.jpg

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης διαφέρουν ανά περίπτωση. Εάν το παιδί εμφανίσει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

  • Υψηλός πυρετός που δεν πέφτει
  • Γρήγορη αναπνοή
  • Κυάνωση
  • Υπνηλία
  • Άρνηση για κατανάλωση τροφής
  • Επανεμφάνιση του πυρετού ή του βήχα μετά τη βελτίωση του συμπτωμάτων

Για πόσες μέρες το παιδί μπορεί αν μεταδώσει τον ιό της γρίπης;

Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη γρίπη «οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία μέρα πριν αρρωστήσουν έως και 5-7 ημέρες μετά από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.»

Το σημαντικότερο όπλο ενάντια στο γρίπη, ο εμβολιασμός

«Το σημαντικότερο “όπλο” ενάντια στη γρίπη είναι ο εμβολιασμός των παιδιών, καθώς συστήνεται για παιδιά άνω των 6 μηνών, στο ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της περιόδου εμφάνισης της γρίπης, ώστε να έχουν την απαραίτητη κάλυψη εγκαίρως.» αναφέρει η παιδίατρος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μαριαλένα Κυριακάκου.

Από τον εμβολιασμό χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει τα προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εξαρτάται σύμφωνα με το Λαϊκό Νοσοκομείο από την συμφωνία των κυκλοφορούντων στελεχών του ιού με αυτά που περιλαμβάνει το εμβόλιο, και κυμαίνεται από 60% έως 80%.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved