Βούρτσισμα δοντιών πριν ή μετά το πρωινό γεύμα; Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Πότε είναι καλύτερο να βουρτσίζετε τα δόντια σας;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Βούρτσισμα δοντιών πριν ή μετά το πρωινό γεύμα; Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί
Bigstock

Το σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα είναι απαραίτητο για την καλή στοματική υγιεινή. Όσον αφορά το πρώτο βούρτσισμα, κάποιοι βουρτσίζουν τα δόντια τους μόλις ξυπνήσουν και άλλοι μετά το πρωινό γεύμα. Θεωρείται μία από τις δύο καλύτερη επιλογή;

Η πρωινή αναπνοή

Η άσχημη αναπνοή το πρωί είναι ένας από τους λόγους που πολλοί βουρτσίζουν τα δόντια τους μόλις ξυπνήσουν. Γιατί όμως μυρίζει η αναπνοή μετά τον ύπνο; Η παραγωγή του σάλιου μειώνεται τις ώρες που κοιμόμαστε και όσο λιγότερο είναι το σάλιο, τόσο περισσότερα είναι τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο στόμα, άρα και χειρότερη οσμή της αναπνοής. Άλλοι λόγοι για τους οποίους το στόμα μυρίζει άσχημα μετά τον ύπνο είναι:

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων
  • Κάπνισμα
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Οδοντιατρικές συσκευές το βράδυ

Πότε να βουρτσίζετε τα δόντια; Πριν ή μετά το πρωινό;

Βούρτσισμα των δοντιών πριν το πρωινό

Το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά τον ύπνο βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων που αναπτύσσονται όσο κοιμάστε και επιπλέον, διώχνει τη δύσοσμη αναπνοή.

Το βούρτσισμα το πρωί μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παραγωγή του σάλιο. Το σάλιο είναι σημαντικό για την πέψη και τη μετακίνηση της τροφής από το στόμα. Είναι επίσης ένα φυσικό προστατευτικό το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σμάλτου.

Επιπλέον, το φθόριο που υπάρχει στην οδοντόκρεμα δημιουργεί ένα επιπλέον στρώμα προστασίας για τα δόντια. Ιδανικά, οι ειδικοί συμβουλεύουν να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά από όταν πλύνετε τα δόντια σας το πρωί μέχρι να φάτε και αυτό για να δράσει το φθόριο στο σμάλτο των δοντιών.

Βούρτσισμα των δοντιών μετά το πρωινό

Οφέλη υπάρχουν και στο να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το πρωινό, ειδικά εάν το πρωινό σας γεύμα περιλαμβάνει τροφές με πολλή ζάχαρη, υδατάνθρακες, όπως δημητριακά, κουλούρι Θεσσαλονίκης, ντόνατ κτλ. Αυτές οι τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας τρώτε κάτι με πολλή ζάχαρη ή υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ή ντόνατς.

Σε αυτήν την περίπτωση η Αμερικανική Ένωση Οδοντιάτρων συμβουλεύει να περιμένετε τουλάχιστον 60 λεπτά μετά το φαγητό για να βουρτσίσετε τα δόντια σας και αυτό για να προλάβει το σάλιο να επιδιορθώσει το σμάλτο σας πριν το βούρτσισμα.

Ποιος τρόπος είναι καλύτερος; Και οι δύο εναλλακτικές έχουν οφέλη, ωστόσο σύμφωνα με τo Healthnews, οι ειδικοί προτείνουν ότι το βούρτσισα πριν το πρωινό γεύμα είναι καλύτερο. Και να γιατί:

  • Εξουδετερώνει τα βακτήρια που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Διεγείρει την παραγωγή του σάλιου για φυσική προστασία του σμάλτου και βοηθά στη διαδικασία της πέψης.
  • Ενισχύει το σμάλτο των δοντιών πριν το φαγητό.
  • Ενισχύει τα δόντια προσφέροντάς τους πρόσθετη προστασία από την οδοντόκρεμα.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved