Φτέρνισμα νεογέννητου: Είναι κρυολόγημα ή κάτι άλλο;

Γιατί το νεογέννητο φτερνίζεται τόσο συχνά;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Φτέρνισμα νεογέννητου: Είναι κρυολόγημα ή κάτι άλλο;
Bigstock

Το πρώτο διάστημα με το νεογέννητο στο σπίτι, όλα είναι πρωτόγνωρα. Ως νέοι γονείς είναι λογικό να έχετε ανησυχίες, άγχοι και φυσικά πολλές απορίες. Κάποιες από αυτές ίσως αφορούν το φτέρνισμα του νεογέννητου: Γιατί το μωρό φτερνίζεται τόσο συχνά; Μήπως αρρωσταίνει; Πότε να καλέσετε τον γιατρό;

Η αλήθεια είναι ότι τα νεογέννητα φτερνίζονται συχνά για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Τις περισσότερες φορές το φτέρνισμα δεν είναι ένα σύμπτωμα ανησυχητικό, εάν, ωστόσο, συνοδεύεται από πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τι προκαλεί το φτέρνισμα του νεογέννητου;

Το φτέρνισμα είναι ένα αντανακλαστικό, είναι συνεπώς μία πρώτη ένδειξη ότι το νευρικό σύστημα του μωρού λειτουργεί σωστά. Το μωρό γεννιέται με συγκεκρθιμένα αντανακλαστικά, όπως είναι το Moro, τα οποία σταδιακά εξαφανίζονται. Το φτέρνισμα παραμένει στην παιδική και ενήλιξη ζωή. Οι ειδικοί από το Cleveland Clinic εξηγούν στο Healthline ότι οι γονείς δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσουν εάν το μωρό τους φτερνίζεται συχνά, αναφέροντας ότι είναι εξίσου φυσιολογικό με τον λόξιγγα, το ρέψιμο, το χασμουρητό.

Οι λόγοι ποικίλουν. Αρχικά τα νεογέννητα έχουν μικρότερες ρινικές οδούς σε σχέση με τους ενήλικες και φτερνίζονται πιο συχνά για να τις καθαρίσουν από σκόνη, μητρικό γάλα, βλέννα. Επίσης, είναι ένας τρόπος για να καταπολεμήσουν τα μικρόβια που προσπαθούν να διεισδύσουν στον οργανισμό τους.

Πότε είναι το φτέρνισμα ένδειξη κρυολογήματος;

Το συχνό φτέρνισμα ενδέχεται επίσης να είναι σύμπτωμα λοίμωξης του αναπνευστικού. Συνήθως μία λοίμωξη έχει επίσης τα εξής συμπτώματα:

  • Έντονος βήχας
  • Άρνηση σίτισης
  • Έντονη κόπωσης
  • Πυρετός
  • Πρόβλημα στη αναπνοή

Τι ισχύει για το ρουθούνισμα του μωρού;

Ότι ισχύει για το φτέρνισμα, ισχύει και το ρουθούνισμα του μωρού το οποίο είναι συχνό τις πρώτες εβδομάδες ζωής του. Αυτό συμβαίνει γιατί αφενός τα ρουθουνάκια του μωρού είναι πολύ στενά, αφετέρου η ράχη της μύτης είναι χαμηλή και έτσι ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει από τα στενά ρουθούνια και σφυρίζει (ρουθουνίζει).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved