Ουρολοίμωξη σε βρέφη

Ουρολοίμωξη σε μωρά - Συμπτώματα, θεραπεία και πότε να καλέσετε τον παιδίατρό σας.

Μαργαρίτα Νικολάου
Ουρολοίμωξη σε βρέφη
Bigstock

Είναι δύσκολο ένας γονιός να ανακαλύψει τι μπορεί να ενοχλεί ένα μωρό όταν το μόνο που μπορεί να κάνει ένα βρέφος για να επικοινωνήσει τον πόνο είναι το κλάμα.

Ένα γκρινιάρικο και ανήσυχο μωρό μπορεί να έχει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, από κρυολόγημα μέχρι παράτριμμα αλλά κάποια προβλήματα υγείας είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν από κάποια άλλα. Για παράδειγμα, πολλοί γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν ότι τα μωρά μπορεί να πάθουν ουρολοίμωξη. Για την ακρίβεια, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος της παιδικής ηλικίας (UTIs) αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 1 εκατομμύριο επισκέψεις στους παιδιάτρους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

sygkama-paratrimma-mora.jpg

Από τι προκαλείται η ουρολοίμωξη στα βρέφη;

Οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται συνήθως από βακτήρια στα νεφρά, στους ουρητήρες (τους σωλήνες που μεταφέρουν τα ούρα) ή στην ουροδόχο κύστη. Μερικές φορές το σώμα μπορεί να απαλλαγεί από αυτό το βακτήριο, αλλά όταν δεν μπορεί, τα βακτήρια μπορεί να συσσωρευτούν και να προκαλέσουν μόλυνση. Βακτήρια και άλλα μικρόβια που προκαλούν μόλυνση μπορεί να εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα όταν ένα βρέφος έχει βρώμικη πάνα ή όταν οι γονείς σκουπίζουν τα μωράκια τους από πίσω προς τα εμπρός. Η καλή ενυδάτωση της ευαίσθητης περιοχής, η συχνή αλλαγή πανών και γενικότερα η σωστή υγιεινή της περιοχής, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Πώς θα καταλάβω αν το μωρό μου έχει ουρολοίμωξη;

Το βρέφος σας μπορεί να έχει ουρολοίμωξη εάν υπάρχει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πυρετός 38⁰C ή υψηλότερος
  • Κλάμα κατά την ούρηση
  • Θολά, δύσοσμα ή/και ούρα με αίμα
  • Κλάμα και ενόχληση χωρίς ξεκάθαρη αιτία
  • Εμετός
  • Αρνείται να φάει

Τις περισσότερες φορές ο πυρετός και η έντονη γκρίνια είναι τα μόνα συμπτώματα που μαρτυρούν ουρολοίμωξη σε ένα βρέφος.

Εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας μπορεί να έχει ουρολοίμωξη, καλέστε τον παιδίατρο. Αυτός θα συλλέξει ένα δείγμα ούρων από το μωρό σας και θα ελέγξει αν πρόκειται για ουρολοίμωξη ή όχι.

Ποια η θεραπεία της ουρολοίμωξης στα μωρά;

Εάν το μωρό σας έχει ουρολοίμωξη, ο γιατρός πιθανότατα θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Εάν στο παιδί σας έχουν συνταγογραφηθεί αντιβιοτικά, είναι σημαντικό να δίνετε κάθε δόση του φαρμάκου, ακόμα κι αν το παιδί σας φαίνεται καλύτερα για όσο διάστημα σας συστήσει ο παιδίατρος.

Τα περισσότερα παιδιά δεν θα πάθουν ποτέ ουρολοίμωξη. Ωστόσο, τα παιδιά που θα εμφανίσουν ουρολοίμωξη συνήθως έχουν κάποιο πρόβλημα με τον ουρητήρα ή τους νεφρούς τους, όπως για παράδειγμα κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση (ΚΟΠ) - όπου τα ούρα ρέουν προς τα πίσω από την ουροδόχο κύστη προς τους ουρητήρες και τους νεφρούς.

Ένα παιδί διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση αν έχει γονείς ή αδέλφια με ΚΟΠ. Στη βρεφική ηλικία, η ασθένεια είναι πιο συχνή στα αγόρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν ουρούν υπάρχει περισσότερη πίεση σε ολόκληρη την ουροδόχο οδό τους. Στην πρώιμη παιδική ηλικία, η ΚΟΠ είναι πιο συχνή στα κορίτσια.

πηγή: nationwidechildrens.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved