Το παιδί μου δεν τρώει γλυκά κι έχει τερηδόνα - Γιατί;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται γιατί το παιδί τους ενώ δεν τρώει γλυκά έχει τερηδόνα.

 

Το παιδί μου δεν τρώει γλυκά κι έχει τερηδόνα - Γιατί;
Εκτός από τις διατροφικές επιλογές του παιδιού, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση τερηδόνας. Bigstock

Η τερηδόνα είναι νόσος που οφείλεται σε μικροοργανισμούς της στοματικής κοιλότητας και οι οποίοι έχουν την ικανότητα να διασπούν τους υδατάνθρακες παράγοντας οξέα.

Αυτά με τη σειρά τους προκαλούν σημαντική βλάβη στα δόντια, καθώς καταστρέφουν τα ανόργανα συστατικά τους.

paidia-dontia.jpg

Γιατί εμφανίζεται τερηδόνα στα παιδιά;

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση τερηδόνας στα παιδιά.

Βακτήρια

Τα παιδιά συχνά αποκτούν βακτήρια από τους γονείς ή τους φροντιστές τους. Ορισμένες κοινές αλλά επιβλαβείς πρακτικές, όπως το φύσημα ή η δοκιμή της παιδικής τροφής, η κοινή χρήση σκευών, το σκούπισμα της πιπίλας με σάλιο ή το φιλί στο στόμα, προάγουν την πρώιμη μόλυνση. Επιπλέον, εάν κάποιος γονιός έχει τερηδόνα, ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων είναι μεγαλύτερος . Επομένως, για να φροντίσετε τη στοματική υγεία των παιδιών σας, είναι σημαντικό να διατηρείτε και εσείς την υγεία των δοντιών σας.

Διατροφή

Δεν είναι μόνο τα γλυκά που ευθύνονται για την τερηδόνα. Τα βακτήρια στο στόμα μεταβολίζουν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με αποτέλεσμα την παραγωγή οξέων.

Για παράδειγμα, τα μπισκότα, οι χυμοί, οι συσκευασμένες σάλτσες, τα γιαούρτια, τα αρτοσκευάσματα και τα πατατάκια περιέχουν σάκχαρα που παραβλέπουμε. Ακόμη και το ψωμί και τα ζυμαρικά είναι υδατάνθρακες που μεταβολίζουν τα βακτήρια. Από την άλλη πλευρά, τροφές, όπως τα μήλα ή τα καρότα, βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών .

Η συχνότητα πρόσληψης τροφής είναι επίσης σημαντική. Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα πολλά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τηρείτε τις ώρες των γευμάτων. Τέλος, όσον αφορά την ενυδάτωση, η καλύτερη επιλογή είναι πάντα να δίνετε στα παιδιά φυσικό νερό, καθώς τα ανθρακούχα ποτά και οι χυμοί φρούτων περιέχουν ζάχαρη και ευνοούν εμφάνιση τερηδόνας.

pos-tha-mathei-to-paidi-na-vourtsizei-sosta-ta-dontia.jpg

Προδιάθεση

Δεν έχουν όλα τα παιδιά την ίδια ευαισθησία στην ανάπτυξη τερηδόνας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι μεμονωμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου :

Ελάχιστα ανθεκτικό ή υποπλαστικό σμάλτο.

  • Όξινο pH
  • Κακή οδοντική ανατομία
  • Σάλιο ( μερικά παιδιά, λόγω βιολογικών καταστάσεων, ασθενειών ή χρήσης φαρμάκων, παράγουν λιγότερο σάλιο ή παχύρρευστο εμποδίζοντας την καθαριστική του δράση)
  • Γενετική προδιάθεση

Τακτικό βούρτσισμα δοντιών

Για να μπορέσουν τα βακτήρια να μεταβολίσουν τα σάκχαρα και να παράγουν οξέα που καταστρέφουν τα δόντια, χρειάζονται λίγο χρόνο. Η τερηδόνα δεν εμφανίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη... Όμως, όσο περισσότερος χρόνος μεσολαβεί μεταξύ των βουρτσισμάτων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου.

Επομένως, απαιτείται τακτικό και σωστό βούρτσισμα δοντιών.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved